Menü

Hűsítő nyári íz

  • Dátum: 2013.06.28., 10:22

Igazi nyár íz – szokták rá mondani a meleg évszak beköszöntének, azaz a gyümölcs szezonjának kezdetén. Az eper üde, finom, frissítő, ráadásul egészséges is.

Az eper remekül beilleszthető az egészséges táplálkozásba, valamint a fogyókúrába, diétázásba is. Alacsony az energiatartalma, ami pedig a vitaminokat illeti, találunk benne B és C vitamint, valamint az A provitaminját.  Magas az ásványi anyag és a gyümölcssav tartalma. A vastartalma miatt használható vérzékenységre, köszvényre és tuberkulózisra. Egyébként fogyasztása segíti a veseműködést, az emésztést, erősíti az immunrendszert.

Frissítő, szomjoltó gyümölcs, ami a nyári melegben remek tulajdonság. A nép gyógyászatban szokták lázcsökkentésre, fájdalomcsillapításra használni, tehát elég sokoldalú a növény.

A mai, általánosan fogyasztott kerti eper különböző fajok kereszteződéséből született. Termesztése a 19. századtól fokozatosan az egész világon elterjedt, szinte mindenütt megtalálható. Jellegzetes az íze és az illata, gyorsan termőre fordul.

Jellegéből adódóan, az epret fogyasztás előtt alaposan meg kell tisztítani. A nyers felhasználás mellett jól konzerválható, szörpök, lekvárok, befőttek alapanyaga. Sokan fogyasztják tejszínhabbal, vagy pezsgő mellé, de természetesen önmagában a legegészségesebb.

Az epret teljesen éretten kell leszedni, mert az íze akkor válik teljesség. A gyümölcs valakinél allergiát vált ki, ami általában nem a hús, hanem a magok miatt alakul ki.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.