Hűsítő nyári íz
- Dátum: 2013.06.28., 10:22
Igazi nyár íz – szokták rá mondani a meleg évszak beköszöntének, azaz a gyümölcs szezonjának kezdetén. Az eper üde, finom, frissítő, ráadásul egészséges is.
Az eper remekül beilleszthető az egészséges táplálkozásba, valamint a fogyókúrába, diétázásba is. Alacsony az energiatartalma, ami pedig a vitaminokat illeti, találunk benne B és C vitamint, valamint az A provitaminját. Magas az ásványi anyag és a gyümölcssav tartalma. A vastartalma miatt használható vérzékenységre, köszvényre és tuberkulózisra. Egyébként fogyasztása segíti a veseműködést, az emésztést, erősíti az immunrendszert.
Frissítő, szomjoltó gyümölcs, ami a nyári melegben remek tulajdonság. A nép gyógyászatban szokták lázcsökkentésre, fájdalomcsillapításra használni, tehát elég sokoldalú a növény.
A mai, általánosan fogyasztott kerti eper különböző fajok kereszteződéséből született. Termesztése a 19. századtól fokozatosan az egész világon elterjedt, szinte mindenütt megtalálható. Jellegzetes az íze és az illata, gyorsan termőre fordul.
Jellegéből adódóan, az epret fogyasztás előtt alaposan meg kell tisztítani. A nyers felhasználás mellett jól konzerválható, szörpök, lekvárok, befőttek alapanyaga. Sokan fogyasztják tejszínhabbal, vagy pezsgő mellé, de természetesen önmagában a legegészségesebb.
Az epret teljesen éretten kell leszedni, mert az íze akkor válik teljesség. A gyümölcs valakinél allergiát vált ki, ami általában nem a hús, hanem a magok miatt alakul ki.
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.