Menü

Fogyókúra, bársonyos bőr, egészséges haj, a megoldás: F – vitamin

  • Dátum: 2013.07.02., 11:37

Ki ne szeretne ilyen küllemet, selymes, puha bőrt és ragyogó, nem töredező hajat?!  A köztudatban kevesebb jelentőséggel bíró F – vitamin sokat segíthet ezen…

A telítetlen zsírsavak közé tartozó F – vitamin az úgynevezett ADEK – vitaminok (egyszerűbben DEKA) csoportjába tartozik, melyek túlnyomó részével már az előzőekben foglalkoztunk. A legújabb megítélés szerint egyesek már nem is sorolják a vitaminok közé, mivel a szervezetnek jóval nagyobb mennyiségben van rá szüksége, mint a hagyományos értelemben vett vitaminokra. Ám élettani hatásai miatt legalább ilyen fontos összetevője a helyes étrendnek.

Az F – vitamin rendkívül sokrétű hatással bír. Mint tudjuk szervezetünk első s egyik legfontosabb védelmi vonala a bőr, mely útját állja különböző fertőzéseknek, betegségeknek. F – vitamin hiányában a legfőbb tünetek olyan bőrbetegségek lehetnek, mint az ekcéma és az akne. Kellő mennyiségű bevitele elősegíti a hámsejtek megfelelő mértékű képződését, az egészséges haj növekedését.

Fontos, hogy megelőzi a koleszterin lerakódását az érfalakon, ezáltal segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Segítségével kalcium jut a szervezetünkbe, így megőrzi a csontok sűrűségét és fogak épségét. Fiatalkorban elősegíti a növekedést és más élettani folyamatokat. Mint telítetlen zsírsav segít elégetni a telített zsírokat, ezért nélkülözhetetlen a fogyni vágyók étrendjében is. Végezetül némi védelmet nyújt a káros röntgen és ultraibolya sugárzás ellen, így nem véletlenül található meg egyes vitaminos napozószerekben is.

A telítetlen zsírsavak bevitelének ajánlott napi mennyisége felnőttek számára nagyjából 400mg körül mozog. Ez körülbelül az összes napi kalória bevitelének 1%-át kell, hogy kitegye. Mivel a legtöbb vitaminnal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik, ezért a szervezet képes raktározni is, de túladagolásától nem kell tartani.

Elsősorban tengeri halfélékben, növényi olajokat tartalmazó magvakban, napraforgóban, szójában, kukoricában, fafélék termésében, mint a dió, mandula és mogyoróban is megtalálható. Lehetőség szerint 2/3-ad arányban növényi, 1/3-ad arányban pedig állati eredetű zsírokat fogyasszunk.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.