Nélkülözhetetlen saláták
- Dátum: 2013.07.11., 16:20
A saláták élettani jelentősége ma már tudományosan is bizonyított, hiszen kémiai összetételüknél fogva az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaznak.
A salátákban megtalálható vitaminok, ásványi sók különösen fontosak az emberi szervezet számára. Mivel a saláták nagy részét nyersen fogyasztjuk, ezért a hő hatására érzékeny, vízben oldódó vitaminok nem mennek tönkre és a lehető legnagyobb százalékban ki tudják fejteni jótékony hatásukat a szervezetben. Rostanyaguk elősegíti a gyomor- és bélműködést, illetve a megfelelő az emésztést.
A salátafélék ráadásul lúgosító hatásúak, így a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is jelentőséggel bírnak.
A salátafogyasztási szokásaink meglehetősen sajátosak. A legtöbb magyar ember számára a saláta még mindig egyet jelent a savanyúsággal. Sőt sokan a salátát el sem tudják képzelni az ecetből, vízből, cukorból álló lé nélkül. Pedig számtalan dresszing (öntet) létezik már, amely kiemelheti, fokozhatja, élvezetesebbé teheti a különböző zöldségek, gyümölcsök ízét, esetleg összhatását.
A magyar konyha főzési technológiájából adódón a nehéz, zsíros, fűszeres ételek megkívánják a savanyúságok étrendbe állítását, javítva a húsételek emészthetőségét, kiegészítve ízhatásukat. A saláták felhasználhatósága azonban ennél sokkal szélesebb körű. Egyrészt pótolhatják a savanyúságokat, fogyaszthatjuk köretként különböző húsok mellé, előételként, vagy egyszerűen önállóan, főfogásként. A húsételekkel együtt fogyasztva kellemes ízharmóniát biztosítanak, ráadásul táplálkozás-élettani szempontból is kiegészítik azokat. Hűtve mintegy kontrasztot biztosítanak a forró ételek mellett, fokozva azok élvezeti értékét.
A különféle saláta alapanyagok változatosan ízesíthetők a saláta öntetekkel. A fűszerek, ízesítőanyagok megválasztásánál, az arányok kialakításánál nyilvánvalóan nagyban érvényesül az egyéni ízlés, azonban igyekezzünk minden esetben megtartani a mértékletesség elvét.
Forrás:
Tusor András: Salátástál
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?