Menü

Nem mindenkinek van szüksége rá

  • Dátum: 2013.07.12., 16:16

Napjainkban igencsak népszerűek az általában divatos, fiatalos csomagba öltöztetett, színes sportitalok, pedig a legtöbb fogyasztónak fogalma sincs arról, mire is jók valójában.

Az első és legfontosabb leszögezni, hogy a sportitalok sportolóknak, élsportolóknak készülnek. Olyan embereknek, akik szervezete extrém igénybevételnek van kitéve. Mások számára, normál esetben ezen italok használata semmiféle előnnyel nem jár, sőt, egyes kutatások szerint még káros is lehet.

Nagyon jól hangzik, hogy a sportitalok segítenek a sportolásban, a teljesítménynövelésben, de ez akkor igaz, ha intenzív, több mit egy órás edzésmunkát végzünk. A vizet helyettesíti, méghozzá azért, mert magas az ásványi anyag (főképp a magnézium, kálium és kalcium) tartalma, és ezáltal gyorsan tudja pótolni az elveszített energiát. Izotóniásak, ami azt jelenti, hogy ionnyomásuk megegyezik a szervezetünk ionnyomásával. A sportitalok szőlő, vagy gyümölcscukrot tartalmaznak, a vitaminok közül pedig az anyagcserét erősítő fajtákat részesítik előnyben.

Azt mondtuk, hogy csak aktív sportolóknak segít, ez annyiban kiegészítendő, hogy jól jöhet hirtelen, rövid idő alatt bekövetkezendő folyadékveszteség (például: hányásos, hasmenéses betegség) esetében is.

A jó sportital ismérve, hogy hatékonyan és gyorsan pótolja az energiát, és a verejtékezéssel elveszített folyadékot. Ennek érdekében gyorsan kell felszívódnia és a már fent említett összetétel mellett nem tartalmazhat tartósítószert (sokszor épp emiatt forgalmazzák por alakban). Tehát ezek a folyadékok egyáltalán nem ördögtől valóak, ám használatok sokszor teljesen indokolatlan.

Fontos megjegyezni, hogy a sportitalok nem keverendőek a szintén népszerű energiaitalokkal, utóbbiak fogyasztása például gyermekek számára nem javasolt, de hétköznapi esetben előbbiekre sincs szükség.

Fotó:
sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.