Menü

Végre itt a málnaszezon!

  • Dátum: 2013.07.14., 10:21

A málna, az eperhez hasonlóan, rendkívül közkedvelt gyümölcs. Nemcsak szörpöt, lekvárt, dzsemet, hanem akár még bort is készíthetünk belőle. Persze a legjobb a nyersen.

A málnára hazánkban őshonos gyümölcsként tekintenek. De a Kaukázustól egészen a mediterrán égövig megtalálható, viszont a déli, forró éghajlatot már egyáltalán nem kedveli. Ha málnát szeretnénk termeszteni, a legjobb, ha félárnyékos, hűvös helyre telepítjük. Rendkívül gyorsan és könnyen szaporodik, ha nem figyelünk oda, pillanatok alatt elburjánzik. Viszont tőről nagyon nehezen ered meg, maggal pedig csak az próbálkozzon, akinek van fóliasátra.

A málnát már az ókorban is ismerték, de a középkori kolostorokban indult el igazán világhódító útjára - bár akkor még nem gyümölcsként, hanem gyógynövényként tekintettek rá. Amerikában például a fekete változata honos.

A málna finom édes, és mégis kissé savanykás. E két íz karaktereit élesen magában hordozza. Rendkívül alacsony szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt számukra kifejezetten ajánlott. Viszont apró magvai miatt a gyereknek csak két éves kor után javasolt a fogyasztása, ugyanis ezek az apró magocskák könnyen allergiát okozhatnak.

A málna gyümölcse igen gazdag A, B1, B2 és C vitaminban, igen magas az antioxidáns tartalma is. Vértisztító, sőt vérszegénység ellen is javasolt. Kálcium, kálium, vas és magnézium tartalma jelentős. Azt csak kevesen tudják, hogy a rendszeres fogyasztása a belekre is jótékony hatással van, tisztítja és regenerálja a bélflórát, így a másnaposság egyik remek természetes ellenszere.

Fentebb szóltunk már róla, hogy a középkorban gyógynövényként tekintettek rá, főleg a levelei miatt. A málnaleveleket májustól augusztusig érdemes begyűjteni és leszárítani, mert aztán kitűnő tea főzhető belőle. Szeder és szamócalevéllel kombinálva hűsítő, szomjoltó teát készíthetünk, de önmagában is fogyaszthatjuk. A málnalevél tea hatékonyan és gyorsan gyógyítja a hasmenést, a különböző gyulladásokat a torokban, a szájban. Húgyúti panaszok meghűlés, láz esetén is alkalmazható, valamint antibakteriális hatású.

Rovarcsípésekből fakadó duzzanatokra is tehetünk belőle borogatást, illetve remek pórusösszehúzó. A várandós kismamáknak is ajánlják a fogyasztását az utolsó trimeszterben, mert ellazítja a szüléshez szükséges izomzatot.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.