Menü

Fehér helyett barnát

  • Dátum: 2013.07.24., 11:45

Az utóbbi időszakban annyi rosszat hallani a különböző, minden nap használt pékáruk egészségünkre gyakorolt hatásairól, hogy érdemes kicsit jobban körülnézni az üzletek polcain és a termékek címkéin.

Ma már köztudott, hogy a fehér kenyér jóval gyengébb tulajdonságú, mint teljes kiőrlésű lisztből készült társai. Az annak idején a hatékonyabb élelmezési viszonyok elérése érdekében „kitalált” fehér liszt nélkülöz egy sor vitamint, valamint rost és ásványi anyagot. Ennek az az oka, hogy őrléskor szétválasztják a búzaszemet az egészséges korpától, azaz a terméshéj, valamint a csírarésztől.

Semmi gond – mondhatjuk, hiszen az üzletekben, különösen a hipermarketekben hatalmas választékát találjuk a sötétebb színű péksüteményeknek, kenyereknek, csakhogy a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. Attól, hogy valami barna, még nem biztos, hogy egészséges, sokfajta kenyér ugyanis a hozzáadott színezék (kakaópor, karamell) miatt színes és nem a teljes kiőrlésű liszt használatától. Sajnos a kenyereknél nem mindig találni részletes leírást a készítési módról és az összetevőkről, de néhány apró fogással leleplezhetjük a kakukktojásokat. Az egyik ilyen fogás a súly, valamint az állag. A teljes kiőrlésű lisztből készültek tömörebbnek, nehezebbnek kell lennie. Az illat is árulkodó lehet, utalhat például a színezék használatára.

Mindenképpen érdemes tehát ellenőrizni a terméket, ha pedig nem bízunk a bolti áruban, otthon is megsüthetjük kenyerünket. Az alapanyagokat mi választjuk, ma már rengeteg recept elérhető és nem is feltétlenül van hozzájuk szükség kenyérsütőre.

Az úgynevezett Graham-liszt egészségesebb, mint a fehér liszt, de nem teljes kiőrlésű gabonából készül. Érdemes azonban kipróbálni a tönkölybúzából, rozsból, vagy zabból előállított pékárukat, hiszen ezek rost, vitamin, valamint antioxidáns tartalma jelentős.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.