Menü

Itt a nyár, formáljuk testünket TRX – el!

  • Dátum: 2013.07.26., 12:40

Az TRX – et az amerikai haditengerészet elit alakulata kísérletezte ki, abból a célból, hogy minden alkalmat megragadjanak arra, hogy testüket fitten, és csúcsformában tartsák. Tengeralattjárókban, hadihajókon, kikötőkben, raktárakban kellett a körülményeknek megfelelő eszközt találniuk a testedzésre. Természetesen a tesztelést is először a katonaságon tesztelték, mára viszont már világszerte fitnesz szakemberek egyik fontos eszközévé vált. Előnye, hogy egyszerre több izmot megdolgoztatunk a saját testsúlyunkkal.

Az eszköz hevederekből és fogókból áll, általában falra, vagy bordásfalra erősítik. A használója a saját testméretéhez állíthatja, ezzel pedig változtatni lehet a gyakorlatok nehézségi fokozatát is. Lényegében egy hordozható fitneszterem, mellyel bárhol lehet edzeni, s a gyakorlatok száma szinte végtelen. A TRX az erőt, állóképességet valamint egyensúlyozó képességet és hajlékonyságot is fejleszthetünk. Használatával stabilizáló izmaid folyamatosan dolgoznak. A saját testsúlyunkat használva a bokától a fejünk búbjáig megdolgoztat minket, lényege, hogy a TRX több izomcsoportot dolgoztat meg egy időben.

Érdemes szakképzett edzővel kezdeni az eszköz megismerését, mivel a gyakorlatok helyes elvégzéséhez folyamatos hibajavítás szükséges addig, amíg az izomzat hozzá nem szokik a helyes tartáshoz. A TRX – edzés nagyjából egy órás, melyben 8 - 10 feladatból áll egy gyakorlatsor, jellemzően egy – egy testtáj megdolgoztatására, miközben végeredményben az teljes izomzat munkát végez. Ebből aztán általában három blokkot csinálnak egy edzésen belül, végül pedig nyújtással zárják a gyakorlatsort. Egy – egy feladat általában 40 – 50 másodpercig tart, ami bőven elég ahhoz, - mivel az izomzat szinte teljes egésze dolgozik – hogy a végén már igencsak szükség van oxigénre.

A feladatok kezdőknek, fiataloknak és idősebbeknek is könnyen elsajátíthatók, mindenki a saját szintjén fejlődik. Hetente akár három edzéssel, 2-3 hónap alatt az eredmény már szembetűnő, így aki erősödni, szálkásítani szeretne, vagy csak karcsúbb derékra vágyik annak itt a lehetőség, hogy kipróbálja ezt az egyre népszerűbb eszközt.

Használható a rehabilitáció részeként is, a gyógytornászok ajánlják a gyógytornát követően izomerősítésre, izomtömeg növelésére. Sportsérülések utáni rehabilitációban is használatos, melynek előnye, hogy kis terhelésekkel, fokozatosan elérhető a javulás, a sérült testrész mozgástartományának helyreállítása. Ezeket a mozgásokat azonban mindenképp szakember segítségével végezzük, mert az elhibázott terhelés, a nem megfelelően végzett edzés sajnos ízületi sérülésekhez is vezethet. Az eszköz maximum 300 kg-ra tervezve, így a hétköznapi ember bátran használhatja.

Használatával a következőket érhetjük el:
- erőt és állóképességet fejleszt egyszerre, javítja a koordinációt,
- segíti a hajlékonyságot, növeli a rugalmasságot
- fejleszti a mély hátizmok stabilitását, a testtartást is javítja.
- erősíti a mellkas és a karizmokat
- esztétikus izmokat fejleszt, rendkívül intenzív edzést tesz lehetővé, ezáltal felpörgeti az anyagcserét

Lényegében rendkívül jól alkalmazható eszköz, változatos, élvezetes edzést tesz lehetővé, ráadásul folyamatosan használja, dolgoztatja az izomzatot. Férfiak és nők egyaránt használhatják, s mivel kis helyen elfér, bárhova magunkkal vihetjük…
Ajánljuk mindenkinek!

Fotó:
classy.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.