Sütibe, főzelékbe, lecsóba is jó
- Dátum: 2013.07.29., 16:24
A cukkinit ugyan csak a 70-es évek közepétől ismeri a magyar konyha, azonban azóta a népszerűsége töretlen. Viszonylag semleges íze miatt a felhasználása igen sokrétű.
A tökfélék (Cucurbitacae) családja igen népes, mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik oda, többek között a hazánkban, a kiskertekben is igen népszerű, cukkini.
A cukkinit Közép-Amerikából eredeztetik, a szakemberek úgy vélik, Guatemala és Mexikó környékén őshonos, ott már tízezer évvel ezelőtt is szívesen fogyasztották. A spanyol és portugál hódítók ismertették meg Európával ezt a növényt, amely Olaszországban lett igazán közkedvelt. Európa más régióiban sokkal később terjedt el nagy számban.
A cukkinit legtöbben sötétzöldnek és hosszúkásnak ismerik, pedig számtalan változata létezik. Többek között kislabdányi méretű is lehet, világoszöld, sárga és csíkos színben is előfordul.
A cukkini fogyasztása igen egészséges, hiszen a vízszükséglet nagy részét fedezhetjük vele. Folsavban igen gazdag, ezért a kismamáknak is különösen ajánlott ez a zöldség. Megemlíthetjük még, hogy enyhén hashajtó hatású, ugyanakkor védi az érfalakat és vértisztító is.
A jól ismert Bálint gazda honlapján külön is taglalja, miként tudunk sikert elérni a cukkini termelésben. Szerinte a komposztdombon érzi magát a legjobban, nap és vízigényes növény. Remek szomszédja lehet a zeller, a kukorica, a babfélék. Fontos, hogy minden évben máshová ültessük, s az év 100. napja előtt nem érdemes szabadföldi termesztéssel próbálkozni, viszont kipróbálhatjuk az otthoni palántázást is. A tágas helyet kedveli igazán, ezért hagyjunk neki teret.
A cukkini felhasználása igen sokrétű. Nyersen az uborkához hasonlóan fokhagymás, ecetes salátának is jó, de mentával fűszerezve is nagyszerű ízhatást érhetünk el. Tökfőzelék, lecsó alapanyaga is lehet, tölteni, párolni, grillezni is lehet. Számtalan felhasználási lehetőség egyike az, amikor süteménybe, fahéjasan, diósan kínálják. Szuper étel a belőle készített tócsi, vagy a krémleves, de az olasz konyha a virágát is használja: kecskesajtos, olívabogyós, paradicsomos töltelékkel kínálja.
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?