Menü

Sütibe, főzelékbe, lecsóba is jó

  • Dátum: 2013.07.29., 16:24

A cukkinit ugyan csak a 70-es évek közepétől ismeri a magyar konyha, azonban azóta a népszerűsége töretlen. Viszonylag semleges íze miatt a felhasználása igen sokrétű.

A tökfélék (Cucurbitacae) családja igen népes, mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik oda, többek között a hazánkban, a kiskertekben is igen népszerű, cukkini.
A cukkinit Közép-Amerikából eredeztetik, a szakemberek úgy vélik, Guatemala és Mexikó környékén őshonos, ott már tízezer évvel ezelőtt is szívesen fogyasztották. A spanyol és portugál hódítók ismertették meg Európával ezt a növényt, amely Olaszországban lett igazán közkedvelt. Európa más régióiban sokkal később terjedt el nagy számban.

A cukkinit legtöbben sötétzöldnek és hosszúkásnak ismerik, pedig számtalan változata létezik. Többek között kislabdányi méretű is lehet, világoszöld, sárga és csíkos színben is előfordul.

A cukkini fogyasztása igen egészséges, hiszen a vízszükséglet nagy részét fedezhetjük vele. Folsavban igen gazdag, ezért a kismamáknak is különösen ajánlott ez a zöldség. Megemlíthetjük még, hogy enyhén hashajtó hatású, ugyanakkor védi az érfalakat és vértisztító is.

A jól ismert Bálint gazda honlapján külön is taglalja, miként tudunk sikert elérni a cukkini termelésben. Szerinte a komposztdombon érzi magát a legjobban, nap és vízigényes növény. Remek szomszédja lehet a zeller, a kukorica, a babfélék. Fontos, hogy minden évben máshová ültessük, s az év 100. napja előtt nem érdemes szabadföldi termesztéssel próbálkozni, viszont kipróbálhatjuk az otthoni palántázást is. A tágas helyet kedveli igazán, ezért hagyjunk neki teret.

A cukkini felhasználása igen sokrétű. Nyersen az uborkához hasonlóan fokhagymás, ecetes salátának is jó, de mentával fűszerezve is nagyszerű ízhatást érhetünk el. Tökfőzelék, lecsó alapanyaga is lehet, tölteni, párolni, grillezni is lehet. Számtalan felhasználási lehetőség egyike az, amikor süteménybe, fahéjasan, diósan kínálják. Szuper étel a belőle készített tócsi, vagy a krémleves, de az olasz konyha a virágát is használja: kecskesajtos, olívabogyós, paradicsomos töltelékkel kínálja.

Fotó:
sxc.hu

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.