Menü

Sütibe, főzelékbe, lecsóba is jó

  • Dátum: 2013.07.29., 16:24

A cukkinit ugyan csak a 70-es évek közepétől ismeri a magyar konyha, azonban azóta a népszerűsége töretlen. Viszonylag semleges íze miatt a felhasználása igen sokrétű.

A tökfélék (Cucurbitacae) családja igen népes, mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik oda, többek között a hazánkban, a kiskertekben is igen népszerű, cukkini.
A cukkinit Közép-Amerikából eredeztetik, a szakemberek úgy vélik, Guatemala és Mexikó környékén őshonos, ott már tízezer évvel ezelőtt is szívesen fogyasztották. A spanyol és portugál hódítók ismertették meg Európával ezt a növényt, amely Olaszországban lett igazán közkedvelt. Európa más régióiban sokkal később terjedt el nagy számban.

A cukkinit legtöbben sötétzöldnek és hosszúkásnak ismerik, pedig számtalan változata létezik. Többek között kislabdányi méretű is lehet, világoszöld, sárga és csíkos színben is előfordul.

A cukkini fogyasztása igen egészséges, hiszen a vízszükséglet nagy részét fedezhetjük vele. Folsavban igen gazdag, ezért a kismamáknak is különösen ajánlott ez a zöldség. Megemlíthetjük még, hogy enyhén hashajtó hatású, ugyanakkor védi az érfalakat és vértisztító is.

A jól ismert Bálint gazda honlapján külön is taglalja, miként tudunk sikert elérni a cukkini termelésben. Szerinte a komposztdombon érzi magát a legjobban, nap és vízigényes növény. Remek szomszédja lehet a zeller, a kukorica, a babfélék. Fontos, hogy minden évben máshová ültessük, s az év 100. napja előtt nem érdemes szabadföldi termesztéssel próbálkozni, viszont kipróbálhatjuk az otthoni palántázást is. A tágas helyet kedveli igazán, ezért hagyjunk neki teret.

A cukkini felhasználása igen sokrétű. Nyersen az uborkához hasonlóan fokhagymás, ecetes salátának is jó, de mentával fűszerezve is nagyszerű ízhatást érhetünk el. Tökfőzelék, lecsó alapanyaga is lehet, tölteni, párolni, grillezni is lehet. Számtalan felhasználási lehetőség egyike az, amikor süteménybe, fahéjasan, diósan kínálják. Szuper étel a belőle készített tócsi, vagy a krémleves, de az olasz konyha a virágát is használja: kecskesajtos, olívabogyós, paradicsomos töltelékkel kínálja.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.