Menü

A víz és a fülgyulladás

  • Dátum: 2013.08.02., 16:02

A vízparti hűsölés a legjobb módszer arra, hogy a nyári kánikulát átvészeljük. A szülők többsége ilyenkor arra panaszkodik, a Balatonból, vagy a medencéből alig tudják kihozni a gyereket. Pedig a folytonos pancsolás, a klóros víz komoly gyulladást okozhat a fülben.

Nemcsak az őszi, téli időszakban lehet fülgyulladást kapni. Nem is hinnénk, hogy egy vízparton eltöltött kellemes nap után is összeszedhetjük ezt a betegséget. A gyerekek pedig különösen nehezen viselik a fülfájást és a vele járó kellemetlenségeket.

Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a vízből kifele jövet mielőbb távolítsuk el a vizet a fülünkből. Erre az egyik legjobb módszer, ha oldalra hajtjuk a fejünket és erősen megrázzuk a kobakunkat. A hallójáratba észrevétlenül is bekerülhet akár nagyobb mennyiségű víz is, és ez nemcsak eldugítja a fülünket, hanem a pangó víz gyulladást is okozhat, ami nagy fájdalommal jár.

Szólnunk kell a klórról is, hiszen a különböző fürdőhelyeken kötelező a medencék ilyetén módon való tisztítása. A klór nagyon könnyen megbetegíti a külső hallójáratunkat, mert  feláztatja, elvékonyítja a fül védőrétegét, így a baktériumok könnyebben beszivárognak és megtelepednek a hallójáratban.

Érdemes szólnunk a fülzsír okozta gyulladásról, dugulásról is. A fülzsír természetes váladék mindenkinél, akad azonban olyan, aki fokozottan termeli ezt. Fontos tudni, hogy minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Néhány szakember szerint a gyerekeknél nem is érdemes naponta, rendszeresen eltávolítani. Akinek ezt a higiéniás normája nem engedheti meg, annak pedig azt tanácsolják, ne fültisztító pálcát, hanem egy vékony törölköző megnedvesített sarkát használja, s azt a fülben óvatos tekerő, csavaró mozdulatokkal használja.

Létezik már kifejezetten gyerekekre szabott fülpiszka is, amit nem lehet olyan mélyre bedugni, így nem is tudjuk felsérteni, vagy megsérteni a fül belsejét és az ott található szerveket.

A fülzsír felhalmozódása esetén előfordulhat úgynevezett fülzsírdugó is, ami eltömíti a hallójáratot, ezzel pedig nagy fájdalmat okoz. A szakorvos ezt könnyedén orvosolni tudja, a beteg fülét egyszerűen kimossák. Ez nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen művelet.

Érdemes a gyerekeknek paraffinolajat beszerezni, amivel naponta a fülbe cseppentve megakadályozhatjuk a fokozott fülzsír termelődést, vagyis a gyulladás kialakulását.

Fotó:
pixabay.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.