Menü

Antibiotikum a természetből

  • Dátum: 2013.08.02., 16:30

A teafából kinyert olajat nem véletlenül tartják természetes antibiotikumnak. Felhasználása elképesztően sokrétű, de a legfontosabb, hogy a teafa illóolaj gomba-, baktérium- és vírusölő hatással is rendelkezik.

A teafa olaj az egyik legnagyszerűbb, a természetben fellelhető fertőtlenítő szer. Külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk, rengeteg bajra, nyavalyára jó, ezért érdemes otthon mindenképpen tartani belőle egy fiolányit. Főleg kisgyerekeseknek ajánlott, hiszen a felmosószerbe, a fürdővízbe, a párnára, teába csepegtetve, bárhol, bármikor és valóban hatékonyan használhatjuk.

A teafa főként Dél-kelet Ázsiában, a Csendes-óceáni szigeteken és Ausztráliában őshonos. Az ott élők számára mindennap használatos gyógynövény. Sőt Ausztráliában gyógyszernek minősítették.

A teafa levelei és a belőle készült olaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy fertőtlenít: gomba-, baktérium- és vírusölő hatású, vagyis akár antibiotikum helyett, vagy mellett is alkalmazható. Serkenti az immunrendszert, fokozza a vérkeringést, hegesít, ezért a második világháborúban is  előszeretettel alkalmazták a Csendes-óceáni frontokon a sebesülteknek.

Külsőleg alkalmazva rovarcsípések ellen, égési sérüléseknél is használhatjuk, de különböző bőrbetegségeket is meggyógyít, így a pikkelysömört is. Aknék, pattanások, fekélyek esetén is bátran nyúljunk hozzá, bázisolajhoz, krémhez keverve vigyük fel a kívánt testrészre. (Egyébként már kapható teafa krém is, így nem muszáj otthon krémet keverni.)

A patikákban kapható lábgombásodás elleni krémek, kencék nem mindig hatékonyak, viszont a teafaolaj igen. Kúraszerűen alkalmazva néhány hét alatt gyakorlatilag örökre megszabadulhatunk a gombás góctól.

Fogíny-, szájnyálkahártya gyulladás, szájpenész esetén gargalizáljunk vele, de fogfájásra is jó erős gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ezen tulajdonsága miatt használhatjuk mandula-, torok-, vagy gégegyulladás esetén is, de a különböző légúti megbetegedésekkor is segít. Enyhíti az asztmát, a fülfájást.
A haladó szellemű orvosok előszeretettel javasolják a használatát enyhébb nőgyógyászati gyulladások alkalmával, így hüvelyi gombás fertőzés esetén is, vagy húgyúti fertőzéskor.

A fodrászok hajszárazság, zsírosodáskor ajánlják, de korpásodáskor is remek ellenszer.
Belsőleg mézzel keverve fogyasszuk, külsőleg olívaolajjal, egyéb bázisolajjal keverjünk el néhány cseppet a fürdővízbe, masszázskrémbe, de párologtathatjuk is, így fertőtleníti a levegőt, sőt inhalálhatunk is vele, ha a forró vízbe néhány cseppet cseppentünk. Kullanccsípéskor magára a rovarra cseppentsünk rá, így könnyebben el lehet távolítani.

Használhatjuk akár felmosóvízbe, de a mosogatóvízbe is, sőt a mosószerhez is tehetünk belőle. Nyaraláskor kifejezetten praktikus, hiszen idegen helyen a wc-t, fürdőt, mosogatót könnyen fertőtleníthetjük vele.

A teafa olajat egyébként James Cook kapitány hozta el az európaiaknak. Felfedezései során eljutott Ausztráliába, ahol a számára ismeretlen, ám ott őshonos teafa leveleiből teát és bódítóan illatos sörféléket főztek a helyi őslakosok. A teafőzés után kapta a növény a nevét, s lett tee tree, azaz teafa.

Fotó:
kapos-shop.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.