Menü

Tej: ártalmas élelmiszer?

  • Dátum: 2013.08.07., 15:58

Ugyan még mindig sokakban él a tévhit, miszerint a tej élet, erő, egészség, azonban egyre több kutatás és orvosi vélemény árulkodik arról, hogy a nagymértékű tejfogyasztás bizony ártalmas lehet az egészségünkre.

A tej rendkívül gazdag kálcium és D-vitamin forrás, épp ezért sok anyuka az anyatejes szoptatást, illetve a tápszeres táplálást ezzel cseréli le, váltja fel. Rosszul teszik, s bár ESL, UHT, pasztőrizált technológiára hivatkozva állítják, hogy egészséges folyadékot itatnak a gyermekeikkel, valójában manipulált élelmiszert adnak neki.

Miért manipulált élelmiszer a tej? Hogy erre a kérdésre pontos választ adhassunk érdemes időutazást tenni. A mai tejkultúránk legalább tízezer éves a kutatók szerint. Azonban a 19. század közepéig a tehenek többsége az élete során nagyjából 200 liter tejet adott. Ma ez a szám 35 ezer literre ugrott. Adódik a kérdés, hogy érte el ezt az ugrást az emberiség? A teheneket különböző, nem természetesen módon, arra ösztökélték, hogy még többet egyenek, még több tejet termeljenek.

S bár hazánkban csakis azt az élelmiszert lehet tejként árulni, ami csak tejet és semmi egyebet nem tartalmaz, azért érdemes mikroszkópikusan is megvizsgálni.
Az UHT, ESL, illetve a pasztőrizálás segítségével a legtöbb kórokozót, baktériumot kiirtják a tejből. De nem mindent.  Mert például a tehenek teje tartalmaz bizonyos progeszteron nevű anyagot _ ennek mennyisége attól függ, hogy az említett állatok milyen arányban vemhesek _ s ez bejutva a szervezetbe átalakul és a különböző aknék, pattanások, bőrbetegségek kialakulásáért felel is.

Nem is gondolnánk, de nagyon sok tejben találhatóak gyógyszermaradványok, női hormonok, nyugtatók. Persze ezt nem az állattartók juttatják a tehenek szervezetébe, kívülről bevitt anyagok ezek, amelyek a vízzel, a különböző takarmányokkal jutnak az állatokba.

A lista ezzel még nem teljes. Beszéljünk inkább arról, hogy a tej rendszeres fogyasztása bizony többféle, igen komoly betegség kialakulásáért részben, vagy teljesen felelős. Nem hinnénk, de a gyerekeknél állandó felsőlégúti gyulladást, székrekedést okoz a sok kakaó és langyos tej, nem véletlenül mondják az óvodában is, ha megfázott a gyerek, esetleg lázas, köhög, akkor a tejet néhány napig vegyük ki az étrendjéből. Az állandó tej segíti az asztma, gyomorfekély, valamint különböző emésztőszervi problémák kialakulását is. De a tejfogyasztás felelhet a szívinfarktus, az allergia, a csontritkulás, vagy bizonyos daganatos betegségek kialakulásáért is.

Persze most sokan elgondolkodnak, hogy akkor, miként juthatnak a hiányzó kálciumhoz, D-vitaminhoz, foszforhoz, ami bizony a tejben mind megtalálható. Megfelelő egészséges táplálkozással nem kell aggódnunk. A spenót, vagy a sóska például legalább kétszer annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej. Persze a lista ezzel még nem teljes, igen változatos zöldségeket, gyümölcsöket találunk, amelyek segítenek pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Fotó:
pixabay.com

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.