Menü

Sok ezren haltak bele

  • Dátum: 2013.08.14., 13:46

Azért nem találtak hosszú ideig ellenszert a betegségre, mert egész egyszerűen tévúton jártak. A tévedésnek rengeteg ember esett áldozatul.

A középkor egyik legismertebb betegsége a skorbut volt. Nem csoda, hiszen a betegség a hosszú hajóutak, a rendkívül népszerű felfedezések főszereplőit tizedelte. A fájdalmas, kellemetlen tüneteket és a legrosszabb esetben halált okozó skorbutot hosszú ideig „a rossz tengeri levegőnek” tulajdonították, mivel a szárazföldre érkezést követően a páciensek állapota javult.

A megoldás egészen a 18. századik váratott magára, először egy James Lind nevű orvos publikálta, hogy a skorbut kialakulása narancs-, és citromléfogyasztással megelőzhető. Persze, hiszen a betegséget a tengerészek rendkívül hiányos táplálkozása, egészen pontosan a C-vitamin hiánya okozza. A század végére az orvos receptje már széles körben elfogadott és alkalmazott módszerré vált.

Persze a betegséget néhányan már korábban is eredményesen előzték meg, csak éppen ennek nem voltak pontos tudatában. A híres Drake kapitány és legénysége a 16 század végén Dél-Amerikában kikötve azt tapasztalta, hogy az ottaniak egy fa kérgét fogyasztják. Kiderült, azért, mert a hideg téli hónapokban megvédi őket a betegségektől. Ez a fa a chilei fahéjcserje volt, amelyből Drake el is raktározott és láss csodát: hajóján nem ütötte fel fejét a betegség.

Más tengerészek is megfigyelték a bennszülöttek táplálkozási szokásait. Észak-Amerikában Cartier helyi indiánok tanácsára kanadai cédrus tűleveléből főzött teával igyekezett gyógyíttatni embereit. Később rájöttek, hogy pozitív hatással bír a savanyú káposzta, a sárgarépalekvár és a maláta sűrítmény is. Sajnos az információáramlás akkoriban még nem volt elég hatékony, így a gyógymód nem terjedt el egyhamar.

A skorbut és táplálkozás összefüggésében a 18. század végére tehát kezdtek megbizonyosodni, de a végső megvilágosodást a C-vitamin 20. századi felfedezése jelentette.

Fotó:
pixabay.com

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.