Menü

Házi praktikák - Ételízesítő télire

  • Dátum: 2013.08.18., 21:41

Rengeteget hallani arról, hogy a különböző ételízesítők, vegeták milyen sok káros anyagot tartalmaznak. Mindegyik hemzseg az E számoktól, sok bennük az ízfokozó, a tartósítószer, a különböző adalékanyag, az aroma és színezőanyag. Ételízesítőt viszont mi magunk is készíthetünk, csupán megfelelő mennyiségű zöldség és só kell hozzá.

Amikor még nem ismertük a különböző mesterséges tartósítószereket, esetleg nem volt minden háztartásban fagyasztó és hűtőszekrény, akkor is fogyasztott az ember hosszabb ideig eltartható élelmiszert. Persze ne a legújabb korokra gondoljunk. Régen füstöléssel és sózással tartósítottak. Utóbbit akár mi is kipróbálhatjuk. A házi ételízesítő lényege is az, hogy nem tartósítószerrel, hanem só segítségével tartósítjuk a benne található zöldségeket.

A legismertebb recept szerint 1,2 kilogramm só szükséges egy kiló sárgarépa, egy kiló petrezselyemgyökér, egy kiló paprika, egy kiló paradicsom, egy kiló hagyma, három fej fokhagyma, négy fej zeller, két nagy csomó petrezselyemzöld, fél kiló karalábé, negyed kiló káposzta, fél kiló karfiol tartósításához.

A felsorolt zöldségeket alapos tisztítás után ledaráljuk húsdarálón, majd a sóval összekeverjük. Ezután egy éjszakát állni hagyjuk a zöldségmixet, majd másnap befőttes üvegekbe rakjuk.

A felhasználása megegyezik a boltokban kapható ételízesítőkével, vagyis bármikor vehetünk belőle, viszont a sóssága miatt figyeljünk arra, hogy az adott ételbe már kevesebbet tegyünk ebből a fűszerből.

Érdemes kisebb üvegekbe rakni az összedarált zöldeket, mert az jobban elfér a hűtőszekrényünkben. Vagyis felbontás után praktikus hűtőben tárolni a megkezdett üveget.

Fotó:
pixabay.com

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.