Menü

Minden az időtől függ

Az őszi évszak egyik legtökéletesebb szabadidős mozgásformája, a túrázás. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól már szóltunk, arról viszont nem, milyen felszerelésre lesz szükségünk egy-egy kirándulás alkalmával.

Az őszi évszak bizony sokszor szeszélyes, ezért soha ne induljunk neki az erdőnek egy rövid ujjú pólóban. Gondoljunk arra, hogy a napsütéses órák száma bizony már jóval kevesebb, mint nyáron és a nap sem süt olyan intenzitással, mint pár héttel ezelőtt. Épp ezért mindig öltözködjünk rétegesen. A rutinos túrázók már jól tudják, érdemes speciális ruházatot beszerezni. Mondjuk olyan pólót, pulcsit, nadrágot, ami légáteresztő anyagból készült és belőle az izzadság is el tud párologni. Próbáljunk egyúttal vízálló, vízhatlan ruhákat választani, hiszen egy hirtelen jött zápor után nagyon könnyen megfázhatunk, átfagyhatunk, ha nem megfelelő a holmink.

Viselhetünk egy könnyű sportcipőt, de sokkal jobb egy túrabakancs, mert ezeknek a talpazata ugyancsak speciálisan kialakított. Nem tapad meg rajta a sár, de nem is csúszunk el benne, sem a sziklás, sem a kavicsos, földes talajon. Többféle módon igyekeznek a gyártók kiszolgálni az igényeket, fontos szempont, hogy a bakancsunk vízálló legyen, ugyanakkor jól szellőzzön, ne törje fel a lábat, jól illeszkedjen és semmiképpen se izzadjon bele a láb. Különleges zoknit is kaphatunk hozzá: ezek varrás nélküliek, igen kényelmesek és az izzadság belőlük gond nélkül elpárolog.

Az úgynevezett kamásli főleg esős, nedves időben praktikus. Ezt a cipő felső és a nadrág alsó részére húzzuk fel és megvéd a beázástól.

Ne felejtsük otthon a hátizsákunkat sem, amibe érdemes belerakni egy kicsinyre összehajtható esőkabátot is. Mindig legyen nálunk elegendő folyadék és étel, ha hűvös időben kelünk útra, akkor nem árt egy termosz teát is becsomagolni.

Fontos eszköz a térkép, az iránytű és az óra is. Mert bizony a mobiltelefonunkon nem mindig van térerő az erdő közepén, ezért hiába számítunk a beleépített GPS-re.

Mielőtt útnak indulnánk, gondosan tervezzük meg az útvonalat. Igyekezzünk felkészültségünknek megfelelő távot választani, ne akarjunk elsőre hosszabb szakaszokat teljesíteni. Érdemes kipróbálni az úgynevezett tanösvényeket, amelyek rövidebb, 2-7 kilométeres kiránduló útvonalak, és ha ezeket könnyedén legyalogoljuk, vállalkozhatunk hosszabb túrákra is.

Fotó:
pixabay.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.