Menü

A kelták szent növénye

A kelta kultúrkörben a mogyoró a bölcsesség, az édes tudás, a művészetek és tudományok szimbóluma. Ha megismerjük e csonthéjas növény jótékony hatásait, akkor láthatjuk, a kelták nem véletlenül tisztelték és kedvelték, valóban üdítően befolyásolja szervezetünk működését.

A közönséges mogyoró ugyan őshonos a Kárpát-medencében, ám egyre ritkábban találkozunk vele. Ellenben Olaszországban, Törökországban, Franciaországban, Spanyolországban, vagy Görögországban, hatalmas ültetvényeken termesztik. Sőt Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban is nagy területeken foglalkoznak vele, ezek az országok az egész világot ellátják vele.

A mogyoró nagyon finom csonthéjas gyümölcs, igen magas rosttartalma miatt a szakemberek azt javasolják, alaposan rágjuk meg és mindig igyunk rá vizet, vagy valamilyen puhább gyümölccsel együtt fogyasszuk. A sok rost egyébként serkenti a bélműködést, főleg székrekedéskor ajánlatos rendszeresen fogyasztani.

A mogyoróban rengeteg a vitamin, ezért a késő őszi, téli, illetve kora tavaszi időszakban, amikor fogytán vagyunk a friss gyümölcsöknek, zöldségeknek, érdemes az átlagosnál többet enni belőle. A benne található B1 és B2 vitaminok az idegrendszer, az agy működését segítik, a C, E-vitaminok pedig remek antioxidánsok, gyakorlatilag a szervezet minden részére jó hatással vannak. Ezeken kívül sok káliumot, kálciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. Kiemelkedő a réz tartalma, ami a növekedéshez, fejlődéshez elengedhetetlen nyomelem. A réz fontos szerepet tölt be a vas szállításában, a vörös és fehér vérsejtek helyes működésében, a szívizomzat működésében, befolyásolja a csontok szilárdságát.

Napi egy marék mogyoróval sokat tehetünk az ellen, hogy elkerüljön bennünket a különböző szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás és koleszterin. Kitűnő vértisztító, magas protein tartalma miatt pedig a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Cukorbetegeknek sem kell félni tőle.

Nem szóltunk még arról, hogy a mogyoróban igen magas a telítetlen zsírsav aránya. Ez akár a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A mogyorónak nemcsak a termését, hanem a leveleit és a kérgét is felhasználják, gyógynövényként. A belőle készült főzet erős izzasztó, vizelethajtó, jó még a bélhurutra is. Ülőfürdőt is vehetünk mogyoró forrázattal megspékelve, amely főleg az aranyeres bántalmak ellen segíthet.

A mogyoróból kivont olaj rendkívül egészséges, jobbára a kozmetika és festőipar fedezte fel magának. A mogyoróbokor vesszőjéből sokfelé készítenek hosszú életű horgászbotot

Fotó:
pixabay.com

S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.

Hólyaghurut: tünetek, okok, kezelés és megelőzés

A hólyaghurut, közismert nevén felfázás, az egyik leggyakoribb húgyúti betegség, amely elsősorban a nőket érinti. Bár a férfiaknál is előfordulhat, anatómiai okok miatt a nők jóval hajlamosabbak rá.

Nyugodtan a fogorvosnál – szülőknek és felnőtteknek egyaránt”

A fogorvos felkeresése sok ember számára azt gondolom érthető módon szorongással jár. A félelem gyökerei gyakran gyerekkorban keresendők: egy fájdalmas élmény, egy rossz tapasztalat, vagy egyszerűen az ismeretlen helyzettől való szorongás.

Természetes immunerősítők a náthaszezonban

Az ősz nemcsak a színes faleveleket, hanem a náthaszezont is elhozza. A természet azonban gondoskodik rólunk: a csipkebogyó, a homoktövis, a hársfa vagy a zsálya segíthetnek erősíteni az immunrendszert és enyhíteni a meghűléses panaszokat.

Az alvás az egyik legjobb gyógyszer

Ki ne hallotta volna már a mondást, hogy egy jó alvás csodákra képes, na, de mégis milyen csodákra?!