Menü

A kilenc hónapos baba: Öntudatos kisgyerek

Egyre tudatosabbá válik a gyermekünk, s ezt már kilenc hónapos korában mi is láthatjuk, tapasztalhatjuk. Egyénisége egyre inkább kialakul, már különálló kisemberként tekint magára, aki pontosan tudja, mit szeret és mit nem. Ha valami nem az igényei, akarata szerint alakul azt sírással jelzi. Itt az ideje, hogy a korlátait megszabjuk és bevezessünk néhány fontos szabályt.

A kilenc hónapos babák általában már képesek hason fekvésből felülni. Ügyesen térdelnek, a kúszást felváltja a mászás. Ha valamiben meg tudnak kapaszkodni, akkor felállnak, felhúzzák magukat állásba, de még egyensúlyozni nem tudnak. Az ügyesebbek megismerkednek a lépcsővel, a hátsójukkal lefelé óvatosan leereszkednek, visszafelé pedig ügyesen felmásznak.

Az ujjacskáival képes az apró tárgyakat felcsippenteni, szívesen rombolja le a puha, plüss kockákból, vagy fából, legóból épített tornyokat. Megkezdődik a rámolás korszaka is. A lakásban minden felfedezésre vár, mindent a kezébe kell venni, meg kell fogni, meg kell vizsgálni. Szívesen játszik kukucskát, vagy bújócskát, örömmel dobálja le a magasból a tárgyakat és hosszan néz utánuk. Próbálgatja a tárgyak hangját, egymáshoz ütögeti őket, vagy ő ütögeti azokat. Ha megtanítod, tud tapsolni, „pogácsát sütni”, pápát inteni. Örömmel labdáz, tologatja a kisautókat, pörgeti azok kerekeit. Próbálgatja, hogy a kisebb tárgyakat nagyobbakba teszi, ki-be dobálgatja, rakosgatja a játékait egyik dobozból a másikba.

Továbbra is sokat beszéljünk hozzá, mondókázzunk, énekeljünk neki, mert ha még nem is mond szavakat, mert csak gagyarászik, azért a passzív szókincse rohamosan fejlődik.

Minél többet vigyük társaságba, rendszeresen csináljunk neki közösségi programokat, hogy megszokja a többi gyereket. Ha nincs testvére, különösen fontos ez, mert így tapasztalják meg, milyen is egymással játszani, s nem egymás mellett. Rossz időben se féljünk a játszótértől, a jó levegőn hagyjuk szabadon mászkálni, felfedezni a környéket. Azonban arra mindig ügyeljünk, hogy alaposan és rétegesen öltöztessük fel.

Fontos tudni, hogy a kilenc hónapos gyermek már felfogja a saját önálló mivoltát, külön kis lényként tekint magára. Ha bármi nem a tervei, akarata, igénye szerint történik, akkor azonnal nyafog, nemtetszését sírással fejezi ki. Tisztában van a nem szó jelentésével. Türelmesen ismételgessük el, mit miért nem szabad, soha ne legyünk ingerültek vele. Persze azt is magyarázzuk el, mi az, amit lehet. Soha ne vegyünk ki a kezéből játékot, hagyjuk, hadd próbálkozzon egyedül. Ha mi mutatunk meg neki mindent, akkor elveszti korán az érdeklődését és beletörődik, hogy majd anya megcsinálja helyette.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.