Menü

Kire bízzam a babámat?

A gyerekvállalás, nevelés sok lemondással jár, azonban az édesanyának is szüksége van magányos órákra, vagy éppen barátnős csevegésre, esetleg romantikus vacsorára és kettesben töltött pillanatokra az édesapával. Adódik a kérdés, ilyenkor kire bízzuk a babánkat?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen idős korban hagyjuk idegenre a gyermekünket. Sok esetben azt gondoljuk, egy újszülöttel nem sok gond lehet, ha egy-két alkalommal cumisüvegből eszik, amíg anya távol van. Azonban a legkisebbeknek is tökéletesen működnek az észlelő receptoraik és bizony ők még minden változást utálnak. Akad olyan kicsi, amelyik édesanya megnyugtató ölelése, szívverése, illata nélkül lázasra sírja magát  _ még akkor is, ha éppen nem szopizik, helyette tápszert fogyaszt. A kötődés már a születés első pillanatától kialakul, ezért vegyük komolyan ezt a kérdést.

Az első időben, amíg a kicsi szopizik és három óránként eszik, talán a legjobb, hogy nem hagyjuk másra. Ha mégis kénytelenek vagyunk, akkor a legjobb, ha édesapára bízzuk ezt a feladatot, esetleg arra a családtagra, akivel szinte mindennap találkozik a csemeténk. Fontos, hogy a legkisebbeknek is elmagyarázzuk, miért szeretnénk, vagy kell másra hagyni. Ne surranjunk ki, tűnjünk el hirtelen, mert amikor a baba észreveszi, hogy nem vagyunk ott, megijedhet, és előfordulhat, hogy nem is nyugszik meg, amíg anya haza nem ér.

A nagyobbacska gyerekeknél, akik fél évesek is elmúltak, gyakorta megjelenik az úgynevezett szeparációs szorongás, amely kitarthat két-három éves korig is. Ez azt jelenti, hogy édesanya távollétében gyakorta eltörik a mécses, nehezen viselik a számukra legfontosabb lény hiányát. Aki nem tudja a nagyszülőre, a másik szülőre bízni a kicsit, az fogadhat bébiszittert is. Ebben az esetben ne az első alkalommal hagyjuk magára a kicsit a számára ismeretlen segítővel, hanem adjunk időt nekik, hogy összebarátkozzanak. Ugyanis nagyon fontos, hogy a pici biztonságérzete megmaradjon.

Minden baba tűréshatára más, fontos kérdés lehet, hogy a testvér(ek) jelenléte is egyfajta biztonságot jelent, a saját környezet ugyancsak, ezért, ha az anyuka kimenőt kap, ezekre is mindig ügyeljen.

A távozáskor figyeljünk arra is, hogy magabiztosan köszönjünk el. Ha sír, mindenképpen nyugtassuk meg a kicsit, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy a megbeszéltek szerint távozunk. A csemete pedig addig játszhat a nagyival, az apával, a tesóval. Ne aggódjuk betegre magunkat, inkább telefonáljunk haza egy fél óra múlva, hogy a babánk megnyugodott-e, és ha halljuk, hogy vidáman játszik, jól érzi magát, akkor mi is élvezzük a programot, a kikapcsolódást.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.