Menü

Vetekszik a mosódióval

A vadgesztenye gyűjtés az egyik legjobb móka a napsütéses őszi időben. A gyerekek imádják összeszedegetni, hiszen otthon egy kis fantáziával szuper figurák készíthetők belőle. A vadgesztenye azonban a gyógyszeripar és a környezetvédők számára is mind fontosabb növény.

A vadgesztenye a szappanfélék családjába tartozó, Elő-Ázsiában és a Balkánon őshonos növény. Nemcsak a kérgét, a levelét, a virágját, hanem a magját is sokféle célra felhasználják.

A vadgesztenye levelét főleg ízületi bántalmak esetén ajánlják, de a kozmetika ipar arclemosót készít belőle. Külsőleg használják még különböző bőrbetegségek, fekélyek esetén is, sőt a főzetét ülőfürdőként is alkalmazzák aranyeres betegség esetén.

A kérge lázcsillapító hatású. A benne található eszkulin nevű anyag a hajszálereket gyógyítja, csökkenti az áteresztő képességüket, növeli az ellenállásukat. Ezen kívül a fa kérgét arra használták, hogy sárga színű festéket nyerjenek ki belőle.

A magja is számtalan célra hasznosítható. A mag fontos összetevője az eszcin, amely az erek, vénák működését jótékonyan befolyásolja. Visszérbántalmak, lábszárfekély, vérkeringési zavarok esetén a vadgesztenye származékot tartalmazó krémeket, gyógyszereket ajánlják a szakemberek is.

A vadgesztenye magjának másik, igen fontos tulajdonsága, hogy száz százalékban természetes tisztítószert nyerhetünk belőle. Az eszcinen kívül ugyanis igen magas a szaponin tartalma is, amely például a sokkal ismertebb öko mosószer, a mosódió egyik fő összetevője is. A vadgesztenyét kipróbálók állítják, a sárgásfehér magbelső remekül oldja az általános szennyeződéseket. Főleg színes ruháknál ajánlott, ugyanis élénkíti a színeket, nem fakulnak ki tőle a ruhák. A fehér holmikat valamelyest szürkíti, ezért mosószódával, szódabikarbónával érdemes vegyíteni, hogy a ruhák színe megmaradjon. Ezen kívül antibakteriális hatású, a szagokat is kiveszi.

A vadgesztenye mosószer elkészítése rém egyszerű: áztassunk be három-négy szem gesztenyét néhány órára, majd hámozzuk meg és a sárgás-fehéres belsejét aprítsuk fel minél kisebb darabokra. Ezután egy liter vízzel főzzük fel, forraljuk négy-öt percig, majd szűrjük le. A mosószert használjuk fel négy-öt napon belül, különben megromlik.

Hasonló módon készíthetünk belőle általános tisztítószert, mosogatószert, sampont is.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.