Menü

Tapsol és integet

A tíz hónapos gyermek egyre jobban érti a világ dolgait - kezdi megérteni az idő, a távolság, a magasság és mélység, valamint az ok-okozat fogalmát és összefüggéseit. Lassan megteszi az első lépéseket is. Itt az ideje, hogy gondoskodjunk neki egy lábbeliről is.

A tíz hónapos kicsit egyre több inger éri napközben, hiszen mind többet tud és ismer a világ dolgairól. Mivel nemcsak az értelme, hanem a mozgása is rohamosan fejlődik, ne csodálkozzunk azon, ha esetleg rosszabbul alszik, vagy éjszakánként többször felriad, megébred. Legyünk vele mindig türelmesek, az éjszakai órákban is, hiszen ő csak a nyugtalansággal, sírással tudja kifejezni érzelmeit.

Ha az éjszakák a megszokottnál nyugtalanabbak, nehezebben telnek, akkor próbáljunk ki néhány praktikát. Az esti altatáskor a lehető legminimálisabbra csökkentsük az ingerek mennyiségét. Halvány fénynél, szinte sötétben altassuk, szopiztassuk, vagy etessük meg. Utána érdemes még egy kicsit magunkhoz ölelni, megdajkálni, megnyugtatni. Halkan dúdolhatunk is neki valamit, de lehetőség szerint ne indulót, vagy mutogatós mondókát, dalocskát, inkább csöndes, megnyugtató altatót. A szoba hőmérsékletére is figyeljünk oda, hiszen ebben az időszakban bármilyen apróság megzavarhatja a kicsit. A legjobb télen-nyáron is 18-20 Celsius fokos hőmérsékletben aludni.

A tíz hónapos csemeték már stabilan ülnek, kitűnően másznak és, ha valahol meg tud kapaszkodni, akkor képes felhúzni magát, esetleg megpróbál oldalazva lépegetni. Tapsol és integet, a kedvenc mondókáit, dalocskáit felismeri és dúdolva, mutogatva kéri, hogy ismételjük el újra és újra. Mindannyiszor próbáljunk meg eleget tenni a kérésének, hiszen a gyerekek így tanulnak a legkönnyebben, ismételve mindent, újra és újra, szinte az unalomig.

Fontos, hogy ne feledjük, beszéljünk hozzá folyamatosan. Igyekezzünk mindent elmagyarázni, megmutatni, mit, miért csinálunk. Néhány baba ilyenkor már tudatosan használja a baba, anya, apa, mama, papa kifejezéseket, de akkor se aggódjunk, ha még csak halandzsázik.

Már érti az idő, a távolság, az ok-okozat, a magasság és mélység fogalmát. Folyamatosan rámol, pakol, szívesen gurítja a labdát. Örömmel utánozza a nagyobb testvért, vagy minket. Ebben a korban már hallgat a nevére és egyedül is ügyesen eljátszik, elbíbelődik, elmolyol.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.