Menü

Milyen veszélyeket rejthetnek a kozmetikumok?

Bizonyos kozmetikumok gyakran tartalmaznak olyan szintetikus anyagokat, melyek kiválasztásánál nem a hasznosság és a természetesség a fő szempont, hanem hogy minél olcsóbb alapanyag legyen.

Például a tusfürdők többsége tartalmaz valamilyen szulfáttal végződő összetevőt. Ezek a habzó anyagok lemossák a bőr- flórát, vagyis nem segítik, hanem gátolják a bőr természetes védőrendszerének működését.

Ha természetesség hívei vagyunk, és szeretnénk kikerülni a káros kemikáliákat tartalmazó kozmetikumokat, akkor tusfürdő helyett például házi szappant (például olívaolaj vagy kókuszzsír alapú) érdemes használnunk. Sok fórumon találhatunk segítséget a szappanfőzéshez, és nem bonyolult technikákról van szó.

A következő kardinális pont, a dezodorok használata. Sokszor elhangzik, hogy a dezodorokban található alumínium származékok nagyon káros, rákkeltő anyagok. Az alumínium- só blokkolja a verejtékmirigyek működését, amely egyúttal gátolja a méreganyagok távozását a szervezetből. És bár manapság különösen ciki izzadni, mégis a legfőbb motiváció a dezodorok használatára, a kellemetlen szagok elkerülése, megszüntetése.

Régóta hangoztatott téma a dezodorokkal kapcsolatos ellenvetések. Talán emiatt is, mára már a drogáriák polcain külön polcokon vannak elhelyezve az alumíniummentes dezodorok. Ha nagyon elszántak vagyunk, és teljesen ki akarjuk zárni életünkből ezeket a kemikáliákat (káros összetevőket), akkor végtelenül egyszerű módon szódabikarbonátot is használhatunk. A szódabikarbonát szárazon, vagy feloldva (teában vagy vízben) is alkalmazható, amely természetes módon, mellékhatások nélkül segít távol tartani a szagkeltő gombákat, baktériumokat, és egyúttal gátolja a túlzott izzadást is.

A különböző parfümériák helyett akár illóolajokat is használhatunk, melyek segítségével abszolút természetes úton kellemes illatokhoz juthatunk. A nevük alapján esetleg tévesen arra következtethetünk, hogy az illóolajok eltömítik a pólusokat. Ez inkább a kőolaj származékokra igaz (például: vazelin, parafin olaj), az illóolajok, mint például az olívaolaj, makadámdió olaj könnyen felszívódnak, és még zsírós bőr kezelésére is alkalmasak.

A természetes bőrápolás elengedhetetlen eleme a sheavaj, amely rendkívül jól ápolja a bőrt, védi a bőr- flórát. A kókuszzsír is kiválóan alkalmazható testápolásra, és mivel nem tartalmaz mesterséges összetevőket (illatanyagok, színezék, tartósítószer) nem terheljük feleslegesen káros anyagokkal szervezetünket.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.