Menü

Előzzük meg a hajhullást

A hideg, télies időjárás kíméletlen az arcbőrünkkel és ezzel együtt a hajunkkal is. Hajhullás, töredezett hajvégek, zsíros haj, korpás fejbőr - hogy a problémák közül csak néhányat említsek. Persze ezek mind elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel.

Sokunk szenved attól a problémától, hogy évszakváltáskor hullik a haja. A zimankó ellen ugyanis a fejbőr azzal védekezik, hogy a hajszálakat tápláló vérereket összébb húzza, így viszont gyengül a hajhagymák anyagcseréje, a tápanyag ellátottsága, ami miatt a hajszálak előbb elvékonyodnak, aztán kihullanak. A csípős hidegben a testünket is meleg ruhába öltöztetjük, gondoskodjunk hasonlóan a fejünkről is. Amikor röpködnek a mínuszok, s jön a kutya hideg, a fagyos szél húzzunk mindig fejfedőt: kalapot, sapkát, csuklyát, kapucnit. Bármit, ami védi a fejünket, a hajunkat. Gondoljunk arra is, hogy a természetes anyagból készült fejre valókban a fejbőrünk természetesen tud szellőzni, így megelőzhetjük a hajzsírosodást is.

Ahogy az arcbőrünket, úgy a hajunkat, a fejbőrünket is próbáljuk megfelelően hidratálni a hideg hónapokban. Számtalan ilyen pakolás közül választhatunk, de akár mi magunk is készíthetünk otthon. A házi hidratáló pakolás egyszerűen és gyorsan készíthetünk olívaolajból, tojás sárgájából és mézből. Az olívaolajat kombinálhatjuk kókuszolajjal, kecsketejjel, vagy gyógynövényes, kamillás, levendulás, zsályás, rozmaringos, mentás főzettel is. A pakolást nagyjából húsz percig hagyjuk hatni, azután kéz meleg vízzel öblítsük le. Figyeljünk arra is, hogy a hajszárítót ne a legmelegebb fokozaton használjuk, hiszen a túl forró hősugarak is károsíthatják a hajunkat. Az is megfontolandó tanács, hogy hajmosás után legalább egy másfél óráig semmiképpen se menjünk ki a szabadba, mert a fejbőrünk így tud a legkönnyebben megfázni és a hőingadozás bizony biztos hajhulláshoz vezet.

A sampon megfelelő kiválasztására is legyen gondunk, inkább gyógynövényes, természetes alapú szert válasszunk. Felesleges hajápoló balzsamot is használni, ugyanis sok esetben ez felel a fejbőr korpásodásáért.

Fotó:
pixabay.com

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.