Menü

A csillogó fogak titka- mesterségesen és természetesen

A fogfehérítés iránt egyre szélesebb körben van igény, ennek megfelelően ma már sokféle professzionális fogászati módszer áll rendelkezésünkre, de természetes módon is tehetünk fogaink fehérségének megőrzése érdekében.

Minden fogfehérítés előtt ajánlott egy szakszerű fogtisztítás, mely elve csökkenti némileg a külső elszíneződéseket.

Mechanikus módszer segítségével az ételek által okozott elszíneződésektől szabadulhatunk meg elsősorban. Ilyenkor szemcsés, durva paszta használatával a különböző felrakódásokat tüntetik el, így visszanyerhető az eredeti fogszín.

A kémiai fogfehérítés egy fejlettebb, ezáltal hatásosabb eljárás is. Ennek ellenére durvább beavatkozást jelent, mivel a módszer lényege, hogy különböző kémiai anyagokkal megmarják a fogzománcot. Ebből adódóan bizonyos mértékig gyengítik a fogzománc állagát, ez azonban visszamineralizálódik (visszaépülnek az ásványi anyagok) egy idő után, vagyis igazán káros hatással nincsen fogaink állapotára nézve. Ezzel a módszerrel látványosabb eredmények érhetőek el, az eredeti fogszínhez képest akár 1-2 árnyalattal fehérebb színt is kaphatunk.

Persze sokféle módszer létezik ma már, a kémiai eljáráson belül is többféle változatot használnak. Az életmód és a táplálkozás nagymértékben hatással van fogaink állapotára. Vannak ételek (például rostos zöldségek) melyek fogyasztásával javíthatunk fogaink állapotán, segíthetjük az öntisztulási folyamatot. Más élelmiszerek azonban rontják fogaink egészségét, és esztétikai problémákat is okoznak. Ha például nagyon gyakran kávézunk, vagy teázunk, akkor az idővel fogaink elszíneződését okozhatja.

A mesterséges fogfehérítés önmagában csak esztétikai funkciót hordoz, ezért érdemes természetes módon őrizni fogaink állapotát. A megfelelő élelmiszerek megválasztásával, dohányzás elkerülésével, nemcsak fogazatunk színét, hanem egészségét is megvédhetjük. Ezenkívül kaphatóak fogfehérítő hatású fogkrémek is, melyek, hanem is annyira látványos módon, de hatásosak. És mivel egyik professzionális fogfehérítési módszer sem végleges hatású, ezért főleg fontos, hogy a megelőzésre is gondoljunk, és a természetesebb módszerekben is gondolkodjunk.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?