Menü

Ha szomjas a gyerek

Mit igyon a gyerek, amikor szomjas? Ez a kérdés sok szülőben fel sem merül, hanem már nyúl is az üdítős palackért. Pedig a vízivás a gyermekkorban épp olyan fontos, mint a felnőtteknél.

Babakorban a legtöbb gyermek még anyatejet, vagy tápot kap a szomjúság és az éhségérzetének csillapítására. A hozzátáplálás megkezdése után pedig rövidesen az ebédhez már italt is kínálnak az édesanyák, hogy mielőbb megtanuljon a kicsi pohárból is inni. Az ideális esetben tiszta, szűrt vizet, vagy babavizet kínál az anyuka csemetéjének, rosszabb esetben pedig gyümölcslével, teával itatja meg. Pedig, ha a babánk hozzászokik a vízhez, akkor később is szívesen és örömmel oltja majd a szomját ezzel a folyadékkal, ellenkező esetben pedig majd úgy kell könyörögni, hogy legalább néha-néha vegyen magához egy kicsit. Egy éves kor alatt az étkezések között is nyugodtan kínáljuk meg vízzel.

Később, amikor már mindent ehet és ihat a gyermekünk, akkor se gyümölcslével, cukrozott teával próbáljuk csillapítani a szomját. Az étkezések közben is vízzel itassuk. Ha jól evett, akkor esetleg utána kínáljunk neki egy-két deci gyümölcslevet, de lehetőleg száz százalékosat és cukormenteset.

A bölcsődékben, óvodákban az étkezések mellé mindig adnak egy-egy pohár ivólevet, de a pénzhiány miatt inkább vizet. Ez nagyon jó, hiszen a vízivás fontosságát az intézményekben is erősíthetik a gyerekekben. Ügyeljünk arra, hogy hazatérve is erre ösztönözzük őket, és lehetőleg kerüljük a szénsavas, cukrozott szirupokat, löttyöket.

Később az iskolában se feledkezzünk meg erről, ezért a tízórai mellé csomagoljunk egy-egy palack szénsavmentes ásványvizet is. Az iskolai büfében a gyermekünk persze hozzájuthat sok szennyhez és egészségtelen löttyhöz, ám ha olykor-olykor megengedjük neki, hogy lehúzzon egy pohár kólát, vagy megigyon egy szénsavas narancsot, szörpöt, akkor nem fog állandóan áhítozni utána. Ebben a korban már maguk is rájönnek, hogy a legjobb szomjoltó bizony a víz.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.