Menü

Amikor mindenre felmászik

Miután gyermekük betölti első életévét sokan úgy vélik, elmúlt a baba kor, és ezzel újabb érdekes, izgalmas korszak következik.

A kisgyermekkor első szakaszában a szülő számára a legnagyobb megpróbáltatást az jelentheti, hogy a csemete izgő-mozgó kis bajkeverővé válik, akinek semmilyen félelemérzete sincs, vakmerően igyekszik mindenre fel- és lemászni.

Lehet, hogy 13-15 hónapos kora körül a gyermekünk még nem megy önállóan, de törekszik rá, feláll magától és képes megtenni egy-egy lépést egyedül is. Ne essünk kétségbe, ha ennél többet még nem tud, mert jó úton halad és hamarosan el fog indulni. Erre mindenkinek meg kell érnie és akkor sem késik el, ha csak 18 hónaposan teszi meg első, önálló lépteit segítség nélkül. Persze sok baba ekkora már ügyesen totyog, jön-megy. Legyen szó totyogóról, vagy még mászó csemetéről azt megfigyelhetjük, semmi sem riasztja vissza és mindenre megpróbál fel- és lemászni. Nagyon figyeljünk oda rájuk, nehogy valahonnan lepottyanjanak.

Ebben a korban imádnak az ablakon kukucskálni, nézelődni, ámulva nézik a közlekedőket, az autókat, buszokat.

A legtöbb kicsi szívesen gagyarászik, babanyelven magyaráz. Jellemző, hogy egy-öt szót már használnak (apa, anya, baba, mama, papa, gyere, el, le stb.). Ügyesen utánozzák az állathangokat, dúdolnak, énekelgetnek, s ezek a dalocskák is felismerhetőek. Ha még csak a szavak első szótagját mondják, vagy az első betűt, akkor is jó úton járnak.

Kézzel már egyedül is ügyesen eszegetnek, csipegetnek, kekszet, falatkát, katonát elmajszolnak. Kanállal is próbálkoznak, a szájukhoz egyre ügyesebben emelik az evőeszközt, de meríteni, kanalazni még nem tudnak. Nem baj, ha még nem akarnak egyedül gyakorolni, vagy csak pár percig esznek egyedül, segítsük őket igény szerint.

Olvassunk nekik minél többet, lapozgassunk együtt könyveket, de erre már egyedül is képesek. Továbbra is énekeljünk, mondókázzunk sokat nekik, beszéljünk hozzájuk most is minél többet, magyarázzunk el nekik mindent.

Ebben a korban sokszor nyugtalanul alszanak, ez a rengeteg napi aktivitás és a fogzás, valamint a bölcsődei beszoktatás miatt is lehet. Éjszaka is igyekezzünk mindig türelmesek maradni velük.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.