Menü

Elegendő élelmiszer, rosszul elosztva

Egy nemrégiben elkészített világrangsor szerint táplálkozás szempontjából Hollandiában a legjobb és Csádban a legrosszabb élni. Részletek és okok.

Az Oxfam nevű, szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet felmérése a magyar sajtót is bejárta. A szervezet olyan élelmiszer ipari és táplálkozási jellemzők szerint rangsorolta a világ országait, mint a hozzáférhetőség, az ár, a minőség, valamint a lakosság egészségi állapotát is vizsgálta bizonyos paraméterek alapján.

Ezek tükrében Hollandiában a legjobb enni, az élmezőny további sorrendje pedig: Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália.

Magyarország a 25. listán többek között Kanadával és Brazíliával a holtversenyben. Ami a mezőny hátsó szakaszát illeti, nem meglepő, hogy afrikai országokat találunk a rangsor végén. Etiópiát, Angolát és a sereghajtó Csádot. Míg a nyugat-európai országokban és a többi fejlett államban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés alapvető, a szegény nemzeteknél ez sokszor súlyos probléma. A hollandok változatosan esznek, viszonylag olcsó náluk az élelmiszer, míg a csádi családok költségvetésének mintegy háromnegyede megy el, méghozzá általában rossz minőségű táplálékra. Hollandia ráadásul jól szerepel a cukorbetegség tekintetében, igaz a túlsúlyosok aránya náluk elég magas.

A rangsor hátsó részében akadnak gazdag országok is, ezek elsősorban a nagyarányú cukorbetegségi előfordulás, illetve túlsúlyosság miatt kerültek oda.

A tanulmány megállapítja, hogy az éhezés (és az egyéb élelmiszerellátási problémák, anomáliák) egy olyan világban vannak jelen, amely egyébként mindenki számára elegendő táplálékot termel és állít elő. Míg a világ egyik része túlfogyaszt, akár egészen beteges szinten, addig a másik fele nap, mint nap éhesen fekszik le aludni.

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.