Menü

Elegendő élelmiszer, rosszul elosztva

Egy nemrégiben elkészített világrangsor szerint táplálkozás szempontjából Hollandiában a legjobb és Csádban a legrosszabb élni. Részletek és okok.

Az Oxfam nevű, szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet felmérése a magyar sajtót is bejárta. A szervezet olyan élelmiszer ipari és táplálkozási jellemzők szerint rangsorolta a világ országait, mint a hozzáférhetőség, az ár, a minőség, valamint a lakosság egészségi állapotát is vizsgálta bizonyos paraméterek alapján.

Ezek tükrében Hollandiában a legjobb enni, az élmezőny további sorrendje pedig: Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália.

Magyarország a 25. listán többek között Kanadával és Brazíliával a holtversenyben. Ami a mezőny hátsó szakaszát illeti, nem meglepő, hogy afrikai országokat találunk a rangsor végén. Etiópiát, Angolát és a sereghajtó Csádot. Míg a nyugat-európai országokban és a többi fejlett államban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés alapvető, a szegény nemzeteknél ez sokszor súlyos probléma. A hollandok változatosan esznek, viszonylag olcsó náluk az élelmiszer, míg a csádi családok költségvetésének mintegy háromnegyede megy el, méghozzá általában rossz minőségű táplálékra. Hollandia ráadásul jól szerepel a cukorbetegség tekintetében, igaz a túlsúlyosok aránya náluk elég magas.

A rangsor hátsó részében akadnak gazdag országok is, ezek elsősorban a nagyarányú cukorbetegségi előfordulás, illetve túlsúlyosság miatt kerültek oda.

A tanulmány megállapítja, hogy az éhezés (és az egyéb élelmiszerellátási problémák, anomáliák) egy olyan világban vannak jelen, amely egyébként mindenki számára elegendő táplálékot termel és állít elő. Míg a világ egyik része túlfogyaszt, akár egészen beteges szinten, addig a másik fele nap, mint nap éhesen fekszik le aludni.

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.