Menü

Apanapló 3. rész: Az angyalarcú kismamaterror

  • Dátum: 2014.01.18., 16:24

Amíg a kismama éli saját világát, a kispapa próbál alkalmazkodni.  Egyfelől azért, mert nincs más választása, másrészt, mert nincs más választása.

Egy jó kispapa (de béna ez a szó…, de nem tudok jobbat) rengeteg titulussal büszkélkedhet. Egyszerre pszichológus, étkezési és öltözködési tanácsadó, lak-, és ágyberendező, fő párnarendező, családtervező, stratéga, teherhordó, sofőr, bébi-kiegészítők elő próbababája, megmondó és lemondó ember. Idomított, háziasított, de messze nem papucs férfi. Amolyan apaszövet a fémvázon. A szövet hízik, a fém recseg.

Nem akarom magunkat fényezni, de kiválóan alkalmazkodunk (nem mintha lenne más választásunk), tehetségtől, rátermettségtől, érzéktől függően, de nagyon odatesszük magunkat. Mert a has térfogatának növekedésével párhuzamosan veszíti el a világ (és a férj) a racionálisan gondolkodó és cselekvő nőt. Míg egy másik világ (és a férj) nyer egy életvitelszerűen állapotos és annak megfelelően olykor kiszámíthatatlanul érző és cselekvő nőnemű lényt. Mi, azaz a vesztes-nyertes fél ezt a „másik világot” próbálja meg egyensúlyban tartani, legfőképpen önmagával.

Óvakodj az állatoktól, akik inni mennek, az emberektől, akik inni voltak, és a többhónapos kismamáktól, akik reggelente a ruhásszekrény felé közelítenek. Vagy a hűtőszekrény irányába.  A gyorséttermi kajától a házikosztig bármit, bármikor megkívánhat, és egy szabály van: a kismama mindent kérhet és mindent meg is kap. Ezzel ők is tisztában vannak…:)

Párnák, takarók, ágyak, matracok reszkessetek, a kismama-anatómia, hő és puhaságérzékelési rendszer eltér minden normálistól…:)

Az érzelmi hullámvasút a férj számára olyan, mintha egy szál lándzsával kitették volna a dzsungel közepén, nem tudhatja, hogy valami barátságos állattal hozza össze a sors, vagy egy éhes, éles fogú párduccal. Nem csodálkozunk, ha sír azon, amin korábban nevetett, és ami régen könnyeket csalt ki, ma mosolyt csen az arcra. Zavarba ejtő kérdések, fura ötletek, szórványos végletek, sosincs végetek… :)

Ez csupán néhány dolog az angyalarcú kismamaterror megbocsátható bűnlajstromáról, az igazság az, hogy aktív hozzáállással, pozitív szemlélettel és némi iróniával fűszerezve mindenen túl lehet lendülni. A munka néha több, sokszor kevesebb sikerrel jár, de igazából nem is a végeredmény, hanem az igyekezet, maga az út a lényeg.

Tessék? Hogy mi a helyzet a kispapák rigolyáival? Az legyen egy anyanapló tárgya…:)

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.