Menü

A terhesség „tünetei”

A terhességre számos tünetből következtethetünk, mind testileg mind lelkileg komoly változásokon megy keresztül egy várandós kismama, és ez nem zajlik nyomtalanul.

Természetesen a terhesség legnyilvánvalóbb jele a menstruáció elmaradása. Ez általában egyértelmű jel, de nem ritka hogy valakinek továbbra is van vérzése, vagy éppen egészen más okból marad ki a havi vérzése.

A „reggeli rosszullétnek” becézett terhességi émelygés is elég gyakori tünet, a hányinger azonban a nap bármely szakaszában jelentkezhet. Legtöbb nő esetében a 12. hét után megszűnnek az ilyen jellegű panaszok. A rosszullétek mögött elsősorban hormonális változások állnak, de okozhatja tudat alatti bizonytalanság, félelem a várandóságtól, vagy egyéb lelki probléma is.

A fokozódó étvágy és kívánóság is jól ismert tünete a terhességnek. Nem ritka, hogy ilyenkor bizonyos élelmiszereket kifejezetten megszeretnek (kívánnak) a kismamák, másféléket pedig egyenesen megutálnak.

A terhesség korai időszakában tapasztalható a mellduzzadás, a mellméret növekedése. Ez általában fokozott érzékenységgel és fájdalommal is jár. A tünet azonban nem marad meg a terhesség végéig, legközelebb a tejtermelés beindulásánál, a szoptatásnál tapasztalhatjuk.

Gyakori vizelési ingerről is sok kismama számol be. Ez elsősorban a méh helyzetének változásából adódik, másrészről a terhesség korai szakaszában hormonális folyamatokkal van összefüggésben. Később pedig, ahogyan a baba növekszik, nyomás alá kerül a húgyhólyag, és ez is okozhat állandó vizelési ingert.

Még a haj szerkezete is megváltozhat a várandóság alatt. A hormonháztartás változásának hatására, fokozott szőrnövekedést tapasztalhatnak a kismamák, ezért a haj dúsabbá válhat.

Az egész várandóság idején tapasztalható egy fokozottabb hüvelyi folyás, ami alapesetben teljesen normális. Viszont elszíneződése esetén utalhat gombás- bakteriális fertőzésre is, melyet kezelni kell, mivel a babára is veszélyes lehet, illetve húgyúti gyulladást is okozhat.

A sok- sok változás mögött egy komoly alkalmazkodási folyamat húzódik, mely során a szervezet képessé válik a baba befogadására, és biztosítja a magzat fejlődését. A változásokat minden kismama másképp viseli, ennek fizikai és lelki okai is vannak.

Fotó:
sxc.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.