Menü

Apanapló 6. rész: Drága, de megfizethetetlen a gyerekvállalás

  • Dátum: 2014.03.03., 14:46

A várandós szülő különleges állatfaj, már nem vadonélő, de nem is állatkerti. Speciális, kilenc hónapig tartó különutas mivolta, különcsége az élet legnaivabb időszaka.

Az állatos példa, sztyeppén való szabad nyargalászás kontra rácsok, persze erősen elnagyolt és szélsőséges, éppen úgy, mint nagyon sok dolog ebben a csodálatosan őrült és naiv kilenc hónapban.

Itt van mindjárt a gyermekvállalás anyagi kérdése. A várandós és/vagy kisgyerekes szülők pénztárcája általában olyan intenzitással nyílik ki, mint az észak-afrikai árszínvonalra először rácsodálkozó egyszeri magyar turistáé a tunéziai vásárban. A költési hajlandóság (és igény) egyenesen arányosan nő az utód növekedésével, a modern társadalom pedáns fogyasztói magatartása lejt násztáncot a gondoskodó ösztönökkel, és ez a fajta közösülés bravúrosan cifra dolgokra képes.

Az ember látókörébe, kezébe olyan dolgok kerülnek, amelyek létezéséről korábban nem is tudott, és abban sem biztos, hogy a jövőben akar-e egyáltalán tudni róla. Orrszívó porszívó (hej, hetek óta ez a kedvenc szavam, illetve a kistestvére, az orszi-porszi:) és társai, ugye...

A rácsok közül jön az üzenet: a gyerekvállalás nagyon drága dolog. A sztyeppéről ezzel szemben: ez is, meg az is csak a szülésre rátelepedett, multinacionális üzlet része. Hát, így legyél okos! Mit csináljon az ember, ha sem birka, sem érzéketlen sóher nem akar lenni?

Nincs más választás, a megérzésekre kell hagyatkozni. Meg kell hallgatni a tanácsokat, de az útválasztás már személyre szabott, azaz jobb, ha önállóan alakul ki.

Megveheted a hatodikféle cumisüveget, márkás ruhát, speckós pelenkát, vagy a hatszámjegyű babakocsit, végeztethetsz feláras orvosi vizsgálatokat, meg a 10d-s ultrahangon megszámolhatod gyanútlanul úszkáló magzatod szempilláit. Eljárhatsz a legkülönfélébb testi, esetleg lelki tornákra. Főképp utóbbiakat (én csak babasuttogónak hívom őket) sokan a már említett elkorcsosult várandósság-üzlet egyik ágának tartják, holott nincs másról szó, mint némi befelé fordulásról, önvizsgálatról, a rohanó világ megállításáról egy-egy órára. Nem úgy, mint néhány ötcsillagosnak mondott orvosi vizsgálatnál, amelynek a lehúzásszaga már a magánrendelő folyosójának a végéről bűzlik. De. Valakinek ez a frankó, másnak más válik be. Szabad a választás. A lényeg, hogy jól, harmóniában érezd magad, saját magaddal, a pároddal, a gyermekeddel, hiszen te tudod/ti tudjátok a legjobban, mi a jó nektek és a kicsinek.

Hogy is van a népszerű reklámban? Valami megfizethetetlen. A gyerekvállalás pont ilyen, akárhogy is próbálkozol megvásárolni az érzést, biztosan nem anyagi oldalról fogsz közelebb kerülni a lényegéhez.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.