Menü

A legédesebb gabona

Gabonákkal foglalkozó sorozatunkban ezúttal a kukoricát vesszük górcső alá. A sárga szemcsés finomságot, amelynek, nem is hinnénk, de gyakorlatilag minden része felhasználható.

A kukoricát már közel hétezer éve ismeri és termeszti az emberiség. Őshazája Dél-Amerika, Mexikó, ahol az indián őslakosok kedvenc eledele mind a mai napig. Kolumbusz Kristóf, Amerika felfedezése után, hozta el Európába, innen terjedt el később az egész világon.

Hazánkba török közvetítéssel jutott, innen ered az egyik nép elnevezése is: török búza.

A kukorica rendkívül hasznos és sokrétű növény, hiszen gyakorlatilag minden porcikája jó valamire. A torzsája például kiváló tüzelőanyag, de a kukorica hajat is feldolgozzák, felhasználják, ahogy a szemeket beborító burkot, vagy a csíráját.

A kukoricát mi legtöbbször konzervált formában fogyasztjuk, vagy nyáron, vízben főzve. Pedig számtalan finom és ízletes étel készíthető belőle, vagy a lisztjéből is. Érdemes például kását főzni belőle, amely régen alapételnek számított a magyar konyhában. De többféle leves, húsétel, saláta hozzávalója is lehet.

A kukorica alapvetően sokféle vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Legtöbbször magas B-vitamin tartalmát említik. Különösen sok B1, B2, B3 és B6 vitamin található benne. A legelső igazán fontos, hiszen a B1 az idegrendszer működését segíti, afféle jókedv, vagy vidámság vitaminnak is tartják. Ezen kívül A-, C-, E- és K-vitamin is fellelhető benne, ahogy nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, folsav, kén, vas, cink, réz és mangán is.

A meleg és napfénykedvelő kukoricát magas vérnyomásra is ajánlják, de azt is jótékony tulajdonságaként említik, hogy csökkenti a véralvadás idejét, vagyis megakadályozza a vérrögök kialakulását. Ezen kívül a szív működését is segíti.

A kukorica gluténmentes, ezért a belőle készült lisztet a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Gyakorlatilag bármit lehet készíteni belőle, a gyúrt tésztán keresztül a nokedlin át a süteményekig, mindenre jó. Egy kutatás szerint ráadásul a kukorica liszt rendszeres fogyasztásával csökken a fogszuvasodás lehetősége, sőt savlekötő hatású is. Ilyen a friss pattogatott kukorica is. No nem a boltban kapható, ízesített, finomított változatról beszélünk, mert azt jobb inkább elkerülni.

A kukorica olaja is jótékony hatású, leginkább a szívinfarktus megelőző hatása miatt ajánlják. A kukoricacsíra olaj viszont a koleszterin szintet harmonizálja, de segíti a petefészek működését is.

Nem szóltunk még a kukorica hajról, ami a különböző húgyúti, gyulladásos betegségek, fertőzések gyógyszere. Erősen vizelethajtó, de a vesékre is jó. Kínában például a népi gyógyászat sárgaság ellen használja, vagyis a májat is aktivizálja. Sőt, ödémára készítenek belőle kapszulát.

Egy érdekes írásban arról is szólnak, hogy a kukorica ember nélkül képtelen az életre, ugyanis a szemek emberi segítség nélkül nem tudnak kiperegni. Sokan ezt egyfajta bizonyítéknak tartják, miszerint az emberi civilizáció sokkal ősibb, mint ahogy azt jelenleg feltételezik, hiszen 5-7 ezer év alatt a kukorica nem tudott volna vadontermő fajtából a mostanihoz hasonlóvá alakulni.

Fotó:
pixabay.com

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.