Menü

Hatékonyan a fülzúgás ellen

  • Dátum: 2014.03.05., 13:42

Az influenza és a légúti fertőzések csúcsidőszakában gyakori jelenség a fülfájás – a fertőzések, vírusok tüneteként jelentkezik, és néhány nap múltán el is múlik. Rosszabb esetben azonban a fülfájás erősödik, fülzúgás lép fel, ami aztán hetek, sőt hónapok elteltével sem múlik. A csengést fontos komolyan venni, hamar kezeltetni. A hiperbár oxigénterápia hathatós segítséget nyújt a fülzúgás megszüntetésében.

A fülzúgás problémája sajnos rengeteg embert érint a világon, és hazánkban is. Eredetét nehéz meghatározni: kialakulhat különböző fülproblémák - fertőzések, vírusok, gyulladások, szőrsejt-károsodás miatt, illetve a hallójárat elváltozásaiból, de a zajterhelés is gyakori kiváltó ok. Emellett a fülzúgás teljesen más probléma kivetülése is lehet - például fogászati bajok, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, vagy idegrendszeri eredetű gondok.

A stressz okozta fülzúgás kivételével elmondható, hogy a különböző okok miatt a belső fül vérkeringése romlik, a sejtek pedig oxigénhiányban szenvednek.

„Fülzúgás esetén a hiperbár oxigénterápiát a Magyar Fül-Orr-Gégészeti Társaság is ajánlja. A kezelés azokban az esetekben a leghatásosabb, ahol a fülzúgás 6 hónapon belül kezdődött és elsősorban zajtrauma vagy gyulladás kapcsán alakul ki” –mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiberbár Centrum orvosigazgatója.

A hazánkban egyedüliként hiperbár oxigénterápiás kezeléssel foglalkozó Hiperbár Centrum az elmúlt két évben összesen 59 fülzúgástól szenvedő beteget kezelt. „Szerencsére már hazánkban is egyre jobban elterjed a kezelés híre, egyre jobban beépül a köztudatba, így a páciensek is egyre többször jelentkeznek a betegség korai szakaszában” – teszi hozzá dr. Szolnoki Nikolett. „Betegeink felének fülzúgása 6 hónapnál rövidebb időn belül jelentkezett, így ők viszonylag időben jutottak el a kezelésre. A másik felük már hosszabb ideje küzdött problémájával, de a fülzúgás már annyira zavarta a mindennapi életüket, hogy a csökkenő esélyek ellenére is kérték a kezelést.”

A Hiperbár Centrumban kezelt betegeknél a kialakulás oka az esetek egyharmadában volt pontosan diagnosztizálható: 11 betegnél zajtrauma, 8 páciensnél pedig gyulladás okozta a kellemetlen fülzúgást. Ezekben az esetekben a nemzetközi, és a magyar szakma is hiperbár oxigénterápiás kezelést javasol. A többi betegnél, tehát az esetek 2/3-ban, egyéb vagy nem  pontosan tisztázható ok miatt alakult ki a fülzúgás. 

„Eredményeink  jobbak lettek a vártnál, annak ellenére ugyanis, hogy a betegek nagy részénél nem egyértelmű ok ált a fülzúgás hátterében, illetve 6 hónapnál hosszabb ideje küzdöttek a problémával, összességében az általunk kezelt betegek 60%-a (35 páciens)  számolt be gyógyulásról vagy javulásáról” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett. „Mi magunk is alá tudjuk tehát támasztani a különböző nemzetközi kutatások megállapításait, amelyek szerint a megfelelő időben és indikációval elkezdett hiperbár oxigénterápia segítségével jelentős eredményeket lehet elérni a fülzúgás s kezelésében.”

A hiperbár oxigénterápia alkalmazása nem új keletű fülzúgás esetén – nemzetközi szinten már az 1960-as évektől használják kiegészítő kezelésként fülproblémák kezelésére. A légkörinél 2.5-ször nagyobb nyomáson lélegzett 100%-os oxigén hatására a gyenge vérkeringésű területek oxigénellátása jelentősen megnő. Ez segíti a belső fülben található, hangot érzékelő szőrsejtek oxigénszintjét, melyet akár 4-6-szorosára emel és kezelés után egy órával is 60%-al magasabb, mint azelőtt.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információ: www.baromedical.hu

Forrás:
Well PR

Fotó:
pixabay.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.