Menü

Házi praktikák: A mosogatószivacs tisztán tartása

A reklámoknak köszönhetően az emberek többsége azt hiszi, hogy a WC ülőkéjén hemzsegnek a különböző baktériumok és kórokozók. Néhányat valóban találnánk, ha mikroszkóppal vizsgálódnánk, azonban a legtöbb bacilust, vírust és egyéb betegséget okozó, láthatatlan organizmust a mosogatószivacs tartalmazza.

A Myth Busters, magyarra fordítva Állítólag című műsor rendszerint olyan mindennapos tényekkel, tévhitekkel foglalkozik, amikkel a hétköznapi ember nap, mint nap szembesül és ezekkel foglalkozik. A minap az egyik adásban azzal foglalkoztak, vajon valóban hemzsegnek a kórokozók a WC ülőkéken, ahogy azt a reklámok állítják, vagy akadnak más tárgyak, amelyek sokkal fertőzöttebbek, veszélyesebbek. Érdekes és számomra kissé megdöbbentő eredményre jutottak a vizsgálódok: a legszennyezettebb tárgyunk a mosogatószivacs. A szivacs, amit egyébként is tisztításra használnánk, legalább kétszer annyi kórokozót hordoz magán, mint a második legkoszosabb pénz, vagy a harmadik koszfészek, a távirányító. A WC ülőkén egyébként mindössze négyféle bacit találtak, szemben a mosogatószivaccsal, amelyben 32 -féle nyavalya bújt meg.

Aki nem cseréli hetente, vagy esetleg gyakrabban a mosogatószivacsot, nyilván valahogy igyekszik tisztán tartani. Ennek az egyik legjobb módja az, ha naponta két percre megmikrózzuk. A mikróban ugyanis a kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák kilencvenkilenc százaléka elpusztul. Ha ezt a módját választjuk a fertőtlenítésnek, akkor előtte alaposan vizezzük be a szivacsot, s arra is figyeljünk, hogy fémszálat ne tartalmazzon, különben könnyen baleset lehet a vége.

Aki elzárkózik a mikrótól (amit megértünk), az próbálkozzon vegyszermentes fertőtlenítéssel. Például tegyünk egy liter meleg/forró vízbe négy-öt evőkanál szódabikarbónát. Ebben áztassuk a szivacsot néhány órára. Észre fogjuk venni, hogy nemcsak tiszta lesz, hanem szagtalan is.

Remek módszer lehet még ha a mosogatószivacsra fertőtlenítő hatású illóolajat csepegtetünk (teafa, levendula, citrom, grapfruitmag), vagy a mosogatószerbe csepegtetünk bele ezekből.

Használhatunk ecetet is. Áztassuk be a szivacsot egy éjszakára 20 százalékos ecetbe, garantáltan tiszta lesz, szagtalan.

A hypó és a domestos is hasonló hatású, azonban ezeket inkább kerüljük és inkább a vegyszermentes megoldásokat válasszuk, önmagunk, családunk és környezetünk védelméért.

Fotó:
pixabay.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.