Menü

Honnan tudjuk, hogy megindult a szülés?

  • Dátum: 2014.03.10., 19:35

Sok terhes nő fél előzetesen attól, hogy váratlanul és gyorsan kezd majd el jönni kifelé baba, és így nincs elég idő beérni a kórházba. Általában azonban, főleg első szülésnél, bőven van idő, hiszen a vajúdás és a szülés órákig is eltarthat.

A méhszájnál terhesség során kialakuló nyákdugó távozása már a szülést jelzi, de van amikor már két héttel a szülés előtt ez megtörténik, és az is előfordulhat, hogy csak a kitolási szakaszban.

A vajúdás során jelentkező kontrakciók nagyon hasonlatosak lehetnek a szülés előtti hetekben tapasztalt jósló fájásokhoz. A jósló fájások is intenzívek lehetnek, de rendszertelenek és bizonyos idő elteltével abbamaradnak.

A szülés megindulását jelző valódi fájások kezdetben erősebb menstruációs görcsökhöz is hasonlíthatnak, mindenesetre egyre jobban erősödnek, és egyre tovább tartanak. A 10 perces fájásoknál, vagyis amikor 10 percenként vagy annál gyakrabban jelentkeznek a fájdalmak, érdemes bemenni a kórházba. De ha minden rendben van, akkor akár 5 perces fájásoknál is elég elindulni, otthoni körülmények között ugyanis jóval komfortosabb készülődni a szülésre.

A szülés megindulását egyértelműen jelzi a magzatvíz távozása, ám valakinél ez már csak az utolsó fázisban történik meg. Ha nem folyik el magától a magzatvíz, akkor az orvos a vajúdás előrehaladtával megrepeszti a magzatburkot.

Van azonban néhány olyan jel, ami egyértelműen komplikációra utal, ilyenkor azonnal kórházba kell menni, sőt érdemes mentőt hívni. Ha testünkön kiterjedt ödémát (vizesedést) észlelünk, ne talán ez még hányingerrel és látászavarral is társul, azonnal hívjuk a mentőket, mert ilyen esetben nagy valószínűséggel terhességi toxémiáról van szó. Erős vérzés esetén se sokat várjunk, hiszen ezt általában a méhlepény leválása okozza, mely egyaránt súlyos következményekkel járhat mind a babára, mind a kismamára nézve.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.