Menü

Ha a bölcsire szükség van

A bölcsőde sok család életében különösen fontos szerepet tölt be. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a csemete három éves koráig otthon maradjon, sokakat előbb visszavárja a munkahelyük és emiatt kénytelenek igénybe venni a bölcsődei szolgáltatásokat.

Kétgyermekes, gyakorló anyaként úgy vélem, a bölcsőde az egyik legjobb dolog, amit kitaláltak a kisgyerekes szülők életének megkönnyítésére.

Amíg dolgozol, biztonságban van a gyermeked, szakemberek, hozzáértők felügyelik egész nap, tudod, hogy mit eszik, hogy alszik, hogy foglalkoznak vele és sok mindent tanul is. A bölcsődében ráadásul megszokja más gyermekek társaságát, magyarul megkezdődik a kicsi számára is a szocializáció. Az elválás azonban sok esetben nagyon nehéz. Előfordul, hogy a gyermek ragaszkodóbb, de az is, hogy épp a szülő, az édesanya miatt nem tud elszakadni. A beszoktatásra ezért mindig megfelelő időt kell hagyni, gyermeknek, szülőnek egyaránt.

A mi bölcsődénkben működik egy szuper játszóház, ahová szülőket és gyerkőcöket várnak. Itt aztán  anya/apa és gyereke közelebbről is megismerkedhet a bölcsődei léttel. A gondozók énekelnek, mondókáznak a kicsikkel, aztán a gyerekek tízórait kapnak, majd gyurmáznak, festegetnek, kézműveskednek koruknak megfelelő technikákkal, módszerekkel. Akik megismerkedtek a közeggel, hozzászoktak a gyerektársasághoz, a gondozókhoz, azoknak lehetősége adódik arra is, hogy beszoktatva gyermeküket egy-két-három órára ott hagyják. Az ide járó gyerekek szülei mind arról számoltak be, hogy később a hagyományos bölcsődébe, óvodába sokkal könnyebben ment a beszoktatás. A kicsi ugyanis addigra már megértette, hogy szülője mindig visszatér hosszabb-rövidebb időszak után.

Persze, aki nem tudja hasonló játszóházba vinni a gyermekét annak sem kell aggódni. Más módszerek is léteznek arra, hogy a gyermek megszokja más társaságát, hogy más vigyáz rá. Érdemes rendszeresen bevonni a nagyszülőket is a felügyeletbe, vagy esetleg olyan rokonra, barátra bízni, akivel gyakran találkozhat a kicsi.

A bölcsődei beszoktatás előtt nem árt, ha minél többet járunk gyerektársaságba és megpróbálunk egyszer, kétszer a nagyinál, vagy idegen helyen aludni.

A lényeg, hogy egyáltalán nem kell szoronganunk. Ezt ugyanis a gyermekünk megérzi és ő is hasonlóan fog viselkedni, reagálni. Ez pedig rányomhatja a bélyegét a beszoktatásra és elhúzódhat a folyamat. Két-három hét alatt minden kisgyermek, egyéni igényei szerint, be tud szokni a bölcsődébe, ha mi szülők is valóban ezt akarjuk. Ha hezitálunk, lelkizünk, akkor inkább még várjunk és barátkozzunk a gondolattal. Ha a kényszer visz minket erre a megoldásra, akkor pedig gyűjtsünk erőt, vegyünk nagy levegőt, mosolyogjunk és lépjünk be bátran az új, ismeretlen világ kapuján.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.