Menü

Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen

A B-vitaminok családjába tartozó folsavnak bizonyítottan jelentős magzatvédő hatása lehet. Főként az idegrendszer fejlődését érintő rendellenességek megelőzésében lehet szerepe, de csak ha a döntő időszakban, azaz már a fogantatás első heteiben megfelelő szintet ér el a kismama szervezetében.

Kutatások szerint a gerinc-és agyvelő fejlődési rendellenességei akár 50-70 százalékban megelőzhetőek folsav segítségével, melynek a sejtosztódásban és sejtújraképződésben van fontos szerepe.

A folsav olyan vitaminféle, amely elsősorban a zöld leveles zöldségekben (például salátákban), paradicsomban, májban, élesztőben és tejtermékekben fordul elő természetes formában.

A szükséges folsav szint szervezetünkben általában megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, ám várandóság idején, a magzatvédő hatás elérése érdekében, javasolt kiegészítő készítményekkel fokozni a folsavbevitelt. Az orvosok már a fogantatás előtti pár hetet is a döntő időszaknak tekintik folsavbevitel szempontjából, így érdemes már a terhesség tervezésekor folsavat tartalmazó készítményeket szedni.

Nem hiába tekintik egyébként a szakemberek „nélkülözhetetlennek” a folsavat, hiszen nemcsak egy plusz jótékony hatásról van szó, hanem arról, hogy hiánya a gerincvelő és az agy fejlődésének hibáját válthatja ki. Azokban az esetekben pedig, amikor több rizikó faktor is fennáll (például: hosszas fogyókúra, egyoldalú táplálkozás, alkohol- és cigarettafogyasztás, epilepszia ellenes gyógyszerek szedése) különösen fontos a fokozott folsavbevitel.

Fotó:
pixabay.com

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.