Menü

Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen

A B-vitaminok családjába tartozó folsavnak bizonyítottan jelentős magzatvédő hatása lehet. Főként az idegrendszer fejlődését érintő rendellenességek megelőzésében lehet szerepe, de csak ha a döntő időszakban, azaz már a fogantatás első heteiben megfelelő szintet ér el a kismama szervezetében.

Kutatások szerint a gerinc-és agyvelő fejlődési rendellenességei akár 50-70 százalékban megelőzhetőek folsav segítségével, melynek a sejtosztódásban és sejtújraképződésben van fontos szerepe.

A folsav olyan vitaminféle, amely elsősorban a zöld leveles zöldségekben (például salátákban), paradicsomban, májban, élesztőben és tejtermékekben fordul elő természetes formában.

A szükséges folsav szint szervezetünkben általában megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, ám várandóság idején, a magzatvédő hatás elérése érdekében, javasolt kiegészítő készítményekkel fokozni a folsavbevitelt. Az orvosok már a fogantatás előtti pár hetet is a döntő időszaknak tekintik folsavbevitel szempontjából, így érdemes már a terhesség tervezésekor folsavat tartalmazó készítményeket szedni.

Nem hiába tekintik egyébként a szakemberek „nélkülözhetetlennek” a folsavat, hiszen nemcsak egy plusz jótékony hatásról van szó, hanem arról, hogy hiánya a gerincvelő és az agy fejlődésének hibáját válthatja ki. Azokban az esetekben pedig, amikor több rizikó faktor is fennáll (például: hosszas fogyókúra, egyoldalú táplálkozás, alkohol- és cigarettafogyasztás, epilepszia ellenes gyógyszerek szedése) különösen fontos a fokozott folsavbevitel.

Fotó:
pixabay.com

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?