Menü

Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen

A B-vitaminok családjába tartozó folsavnak bizonyítottan jelentős magzatvédő hatása lehet. Főként az idegrendszer fejlődését érintő rendellenességek megelőzésében lehet szerepe, de csak ha a döntő időszakban, azaz már a fogantatás első heteiben megfelelő szintet ér el a kismama szervezetében.

Kutatások szerint a gerinc-és agyvelő fejlődési rendellenességei akár 50-70 százalékban megelőzhetőek folsav segítségével, melynek a sejtosztódásban és sejtújraképződésben van fontos szerepe.

A folsav olyan vitaminféle, amely elsősorban a zöld leveles zöldségekben (például salátákban), paradicsomban, májban, élesztőben és tejtermékekben fordul elő természetes formában.

A szükséges folsav szint szervezetünkben általában megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, ám várandóság idején, a magzatvédő hatás elérése érdekében, javasolt kiegészítő készítményekkel fokozni a folsavbevitelt. Az orvosok már a fogantatás előtti pár hetet is a döntő időszaknak tekintik folsavbevitel szempontjából, így érdemes már a terhesség tervezésekor folsavat tartalmazó készítményeket szedni.

Nem hiába tekintik egyébként a szakemberek „nélkülözhetetlennek” a folsavat, hiszen nemcsak egy plusz jótékony hatásról van szó, hanem arról, hogy hiánya a gerincvelő és az agy fejlődésének hibáját válthatja ki. Azokban az esetekben pedig, amikor több rizikó faktor is fennáll (például: hosszas fogyókúra, egyoldalú táplálkozás, alkohol- és cigarettafogyasztás, epilepszia ellenes gyógyszerek szedése) különösen fontos a fokozott folsavbevitel.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.