Menü

Házi praktikák - Tippek rozsda ellen

A rozsda igen makacs szennyeződés, amit főleg ruhákról nehéz eltávolítani. A legjobb, ha megelőzzük a bajt, de ha már kialakult a vöröses-barnás elszíneződés, akkor se essünk pánikba. Forduljunk a jól bevált házi módszerekhez!

Továbbra se vásároljunk drága vegyszereket, hiszen minden háztartásban megtalálható az ecet. Ez a folyékony csodaszer, nemcsak remek vízkőoldó, és szuper penész eltávolító, hanem erős rozsdamaró is. A berozsdásodott konyhai eszközöket, evőeszközöket, kisebb szerszámokat áztassuk be 20 százalékos hígítatlan ecetbe. Néhány órás ázás után pedig egyszerűen súroljuk át az adott holmikat és máris új fényben pompáznak.

Az ecet azokon a helyeken is hatékony lehet, amihez nehezen férünk hozzá. Ablakok, ajtók zsanérjai, vagy bicikliküllők esetén. Hasonló módon járjunk el, ahogy fentebb leírtuk, de ezekben az esetekben nem muszáj órákig áztatni a foltot.

A kevésbé rozsdás tárgyak esetében az egyszerű szóda is a segítségünkre lehet. Sokan azért szeretik, mert nincs semmilyen illata, szaga, ellentétben az ecettel. A csavarokat, szögeket, evőeszközöket, egyéb konyhai apróságokat áztassuk be, aztán dörzsöljük át.

Régi házi praktika a vöröshagyma. Nagymamám a berozsdásodott késeket, villákat egy nagyobb vöröshagymával tisztította meg. Addig-addig szúrkodta bele a kést, villát, amíg a rozsdafolt egyszerűen levált róla.

Ruhák esetében már nem ilyen egyszerű a dolgunk. A mosógépben kimosva ugyanis a rozsda beszennyezhet más ruhákat is, pecsétes foltot hagyva maga után. Ezt szennyeződést a legnehezebb eltávolítani, ezért a rozsdás ruhaneműt mindig külön mossuk.

Maga a citromlé önmagában is segíthet, de sóval összekeverve még jobb hatást érhetünk el. Erősebb foltok esetén egy kisebb pohár citromlét keverjünk össze egy teáskanál sóval, ebbe áztassuk bele a foltos részt. Aztán szappanos, meleg vízzel mossuk ki, majd mehet a mosógépbe.

A tapasztalt háziasszonyok szerint a borkősav is hatásos rozsdaoldó. A foltot itassuk át a vízben feloldódott borkősavval, majd áztatás után meleg vasalóval vasaljuk át, s utána mossuk ki.

Fontos megjegyezni, hogy a kényes, műszálas, selyem ruhák esetén ne kísérletezzünk, inkább kérdezzük meg a közeli mosodát, elvállalják-e a tisztítást.

Fotó:
pixabay.com

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.