Menü

Védjük meg a védőzónákat!

Immunrendszerünk fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ahogyan azt sem, hogyan árthatunk neki/magunknak néhány elterjedt téveszmével.

Szervezetünk fő védvonala az immunrendszer, amelynek állapota (ereje) jobbára rajtunk múlik. Ugyanúgy, ahogyan a másik két fontos védőzóna, a bőré és a bélflóráé is.

Amennyiben valamelyik ezek közül nem működik megfelelően, szervezetünk védtelenebb a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Sajnos gyakran magunk tesszük gyengébbé védvonalainkat, a legtöbbször tudattalanul, jóhiszeműen cselekedve.

Szervezetünk működésének az indokolatlan antibiotikum-használattal tudunk például ártani, ha nem orvosi utasításra, feleslegesen és/vagy hosszú ideig szedjük ezeket a gyógyszereket. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a betegségekért felelős, hanem a „jó” baktériumokat is pusztítják, és utóbbiak pótlása nehezebb és bonyolultabb, mint gondolnánk. Súlyosabb esetben nem oldható például meg probiotikum szedésével.

Szintén védőrendszerünket károsíthatjuk a túlzott tisztasággal. A mosakodás, tisztálkodás nem feltétlenül kell, hogy fertőtlenítést jelentsen, hiszen bőrünk így kevésbé lesz képes ellátni legfőbb funkcióját. A szakemberek az antibakteriális kézmosók rendszeres használatát feleslegesnek, sőt, károsnak tartják. A kézmosás persze nagyon fontos, de elég a normál szappan hozzá.

A padlófertőtlenítés sem kell, hogy kötelezővé váljon, a fürdőszobában, wc-ben viszont indokolt a fertőtlenítő használata.

Fotó:
pixabay.com

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.