Fogyasszunk helyi ételeket!
- Dátum: 2014.06.11., 22:28
- egészség, egészséges élelmiszer, egészséges étel, élelmiszer, étel, hazai, házi, keleti, különleges, piac, szervezet, termelői
Egyre nemzetközibbek vagyunk, és ez megmutatkozik ételfogyasztási szokásainkban is. Ami jót jelent, hiszen ez hozzájárul a változatos étrend biztosításához. Az egészséges ételek piacán fokozott a helyzet: egyre több olyan alapanyag, étel jelenik meg, amely különlegesnek számít, ezért néha abba a hibába esünk, hogy sokkal egészségesebbnek gondoljuk azokat a hazánkban honos élelmiszereknél. Érdemes azonban jobban utánanézni, hogy biztosan jobb-e az, amit drágán megvásárolunk. Mert ezek a termékek általában nem olcsóak, hiszen messzi földekről utaznak hozzánk.
Érdekesség, hogy ezen termékek nagy része a származási helyükön, az őshonos jellegükből fakadóan egyáltalán nem számít különlegesnek, és sok esetben egészségesebbnek sem. Olvassunk utána, hogy azokat hazájukban mire használják, mennyire elterjedtek. Vajon jobb-e az összetétele, hatása, szénhidrát-, zsír- és kalóriatartalma, mint a hasonló funkciójú hazainak?
A helyzet fordítva is igaz: a nálunk teljesen hétköznapi ételek keletre utaznak, hogy ott drágán piacra kerüljenek, nem csupán a szállítási költségek miatt borsos áron: a különlegességet meg kell fizetni.
Ritkán kerül megemlítésre az a fontos szempont, hogy vajon szervezetünknek biztosan egészséges-e, ha csupa számára ismeretlen, őseink számára itthon még idegen étellel találkozik? Mindez nem azt jelenti, hogy el kellene vetnünk a különleges élelmiszereket, és ne élvezhetnénk például a vanília ínycsiklandozó ízét. Közben viszont legyen róla tudomásunk, hogy pl. a kókuszzsír nem minden szempontból egészségesebb, mint a kacsazsír. Ettől még kedveljük, hogy szagtalanul főzhetünk vele, de azért a bioboltok, különleges webáruházak mellett érdemes ellátogatni a helyi piacra, ahol termelői, házi és hazai finomságokat vásárolhatunk. Meghálálja a testünk, és olyan lesz a számára, mint amikor hazalátogatunk a szülőfalunkba.
Fotó:
pixabay.com
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?