Menü

Fogyasszunk helyi ételeket!

Egyre nemzetközibbek vagyunk, és ez megmutatkozik ételfogyasztási szokásainkban is. Ami jót jelent, hiszen ez hozzájárul a változatos étrend biztosításához. Az egészséges ételek piacán fokozott a helyzet: egyre több olyan alapanyag, étel jelenik meg, amely különlegesnek számít, ezért néha abba a hibába esünk, hogy sokkal egészségesebbnek gondoljuk azokat a hazánkban honos élelmiszereknél. Érdemes azonban jobban utánanézni, hogy biztosan jobb-e az, amit drágán megvásárolunk. Mert ezek a termékek általában nem olcsóak, hiszen messzi földekről utaznak hozzánk.

Érdekesség, hogy ezen termékek nagy része a származási helyükön, az őshonos jellegükből fakadóan egyáltalán nem számít különlegesnek, és sok esetben egészségesebbnek sem. Olvassunk utána, hogy azokat hazájukban mire használják, mennyire elterjedtek. Vajon jobb-e az összetétele, hatása, szénhidrát-, zsír- és kalóriatartalma, mint a hasonló funkciójú hazainak?

A helyzet fordítva is igaz: a nálunk teljesen hétköznapi ételek keletre utaznak, hogy ott drágán piacra kerüljenek, nem csupán a szállítási költségek miatt borsos áron: a különlegességet meg kell fizetni.

Ritkán kerül megemlítésre az a fontos szempont, hogy vajon szervezetünknek biztosan egészséges-e, ha csupa számára ismeretlen, őseink számára itthon még idegen étellel találkozik? Mindez nem azt jelenti, hogy el kellene vetnünk a különleges élelmiszereket, és ne élvezhetnénk például a vanília ínycsiklandozó ízét. Közben viszont legyen róla tudomásunk, hogy pl. a kókuszzsír nem minden szempontból egészségesebb, mint a kacsazsír. Ettől még kedveljük, hogy szagtalanul főzhetünk vele, de azért a bioboltok, különleges webáruházak mellett érdemes ellátogatni a helyi piacra, ahol termelői, házi és hazai finomságokat vásárolhatunk. Meghálálja a testünk, és olyan lesz a számára, mint amikor hazalátogatunk a szülőfalunkba. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.