Menü

Növekszik a naptejek faktorszáma

Gyakorlott napozók észrevehették, hogy szép lassan eltűnnek a korábban még közkedvelt 10-es, 15-ös faktorszámú naptejek az üzletek polcairól. A legnagyobb gyártók már nem is dobnak a piacra ilyen értékekkel bíró fényvédő krémeket. Nyilvánvalóan ez nem véletlen: a napsugárzás erősödik, hamarabb leégünk, és egyre inkább tájékozottak vagyunk a napsugárzás káros hatásaival kapcsolatban.

Korábban az SPF 30-as volt a legerősebb napfényvédő, manapság pedig már az SPF 50-es naptejeket vásárolják a leggyakrabban, de léteznek 70-es és 100-as értékkel bíró naptejeket is a piacon. Helyesen megjelentek a gyermekeknek szánt termékek, amik mindegyike erős faktorszámú. Némely ilyen naptej hátránya lehet a túl sűrű, filmszerű állag, amit nem tud beszívni a bőr. Bár éppen így fejti ki a teljes védő hatását, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a megfelelő védelem mellett valamilyen szinten hozzá kell szoktatni a gyermekek bőrét a napfényhez.

A napozás és a barnulás szerelmesei nem örülnek a faktorszámok növekedésének, attól tartanak ugyanis, hogy a túl magas faktorszám miatt nem tudnak majd lebarnulni. Ez azonban téves elképzelés, ugyanis csak a bőrön felületet képző naptejek akadályozzák a barnulást, főleg akkor, ha megfelelő minőségű és összetételű termékeket alkalmazunk. A sugárzás erősödésével nekünk is érdemes növelnünk a faktorszámot, a még mindig kapható SPF 6 körüli értékekkel bíró naptejeket már csak napozáshoz szokott, barna bőrre javasolják. A káros sugárzás elleni védelemre azonban nekik is folyamatosan figyelniük kell!

Ráadásul nem minden a faktorszám, a megfelelő használat is fontos: egyrészt időben, még a napon tartózkodás kezdete előtt érdemes gondoskodni a bőrvédelemről, mivel már 10 perc alatt is le lehet égni. A védő hatás pedig csak akkor lesz megfelelő, ha a naptejet elegendő mennyiségben, a bőrünkön egyenletesen eloszlatva használjuk. A vízálló hatás pedig ritkán tökéletes, hosszabb fürdőzés után ajánlott ismét bekenni magunkat és a gyerekeket. Azt pedig nem lehet elégszer megismételni, hogy szánjunk időt az anyajegyek bőrgyógyásszal való ellenőriztetésére!

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.