Menü

Fokhagyma: nem mindegy, melyiket vesszük

A fokhagyma pozitív élettani hatásait mindenki ismeri, azt viszont már jóval kevesebben, hogy a kínálat messze nem ugyanazt a minőséget képviseli.

A magyar termékeket már a gazdaság és a munkahelyek szempontjából is illik előtérbe helyezni külföldi vetélytársaikkal szemben, de a fokhagyma esetében objektívan is teljesen jogos az elfogultság.

A fokhagyma nemzeti gasztronómiai büszkeségünk értékes része, a növény neve hallatán mindenki rávágja, hogy Makó és környéke. Ez az ország azon területe, ahol a fokhagyma kiváló természeti körülmények között termeszthető és enne igazi kultúrája alakult ki. Sajnos a termelés az utóbbi időszakban visszaesett, ami persze nem jelenti azt, hogy a minőség is hasonlóan lecsökkent volna.

A makói és általában a magyar fokhagymának komoly versenytársai vannak, érdekes módon a legnagyobb konkurenciát nem a minőségi francia, vagy olasz termények jelentik, hanem az olcsó kínai. Ez valahol érthető, de minden bizonnyal sokan nem elsősorban az ár miatt, hanem tudatlanságból választják a kínai fokhagymát.

A köztudatba ugyanis még nem ágyazódott be az, amit a hozzáértők régóta tudnak: a kínai hiába olcsóbb, jóval gyengébb minőségű, mint a magyar változat.

Mint fűszernövény, a fokhagyma legfontosabb tulajdonsága az ízvilága. Ez az, amiben a makói messze leveri az ázsiai testvért.

A kínai importra jellemző, hogy nagyobb fejű, mint a magyar, az allicin tartalma viszont kisebb. Az ízt (is) adó allicin mellett a növény számos olyan összetevővel rendelkezik, amelyek pozitív élettani hatásai bizonyítottak.

Fotó:
pixabay.com

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?