Menü

Fokhagyma: nem mindegy, melyiket vesszük

A fokhagyma pozitív élettani hatásait mindenki ismeri, azt viszont már jóval kevesebben, hogy a kínálat messze nem ugyanazt a minőséget képviseli.

A magyar termékeket már a gazdaság és a munkahelyek szempontjából is illik előtérbe helyezni külföldi vetélytársaikkal szemben, de a fokhagyma esetében objektívan is teljesen jogos az elfogultság.

A fokhagyma nemzeti gasztronómiai büszkeségünk értékes része, a növény neve hallatán mindenki rávágja, hogy Makó és környéke. Ez az ország azon területe, ahol a fokhagyma kiváló természeti körülmények között termeszthető és enne igazi kultúrája alakult ki. Sajnos a termelés az utóbbi időszakban visszaesett, ami persze nem jelenti azt, hogy a minőség is hasonlóan lecsökkent volna.

A makói és általában a magyar fokhagymának komoly versenytársai vannak, érdekes módon a legnagyobb konkurenciát nem a minőségi francia, vagy olasz termények jelentik, hanem az olcsó kínai. Ez valahol érthető, de minden bizonnyal sokan nem elsősorban az ár miatt, hanem tudatlanságból választják a kínai fokhagymát.

A köztudatba ugyanis még nem ágyazódott be az, amit a hozzáértők régóta tudnak: a kínai hiába olcsóbb, jóval gyengébb minőségű, mint a magyar változat.

Mint fűszernövény, a fokhagyma legfontosabb tulajdonsága az ízvilága. Ez az, amiben a makói messze leveri az ázsiai testvért.

A kínai importra jellemző, hogy nagyobb fejű, mint a magyar, az allicin tartalma viszont kisebb. Az ízt (is) adó allicin mellett a növény számos olyan összetevővel rendelkezik, amelyek pozitív élettani hatásai bizonyítottak.

Fotó:
pixabay.com

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.