Menü

Fájdalommentes, de életet menthet a gyermekultrahang

  • Dátum: 2014.09.28., 18:22

Még idejében kezelni lehet egy kisgyermek esetében bármilyen rendellenességet, így a szakember már hat hetes kortól javasolja a gyermekultrahang vizsgálatot. A szűrés során a koponyát-, a hasat és a csípő tájékát ellenőrzik egy fájdalom és veszélytelen eljárás során.

Hat hetestől hat hónapos korig javasolják gyerekek körében azt a vizsgálatot, amely során a fejlődésben lévő szervezet esetleges elváltozásai derülhetnek ki. A baba ultrahangszűrési programban koponya-, hasi - és csípőultrahang szűrésre kerül sor. A fájdalommentes vizsgálat során – többek között - az agy szerkezetét, az agykamrák helyzetét ellenőrzik, esetleges anatómiai elváltozásokról, a májról, a lépről, az epéről, a hasnyálmirigyről, a kismedencei szervekről és vesék állapotáról alakul ki egy pontos kép.

Dr. Orbázi Zsuzsanna, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ radiológusa minden kismamát megnyugtat: a vizsgálat nagyon hasznos, és semmilyen veszélyforrása nincsen.

A legfontosabb talán azt leszögezni, hogy az ultrahangvizsgálat egyáltalán nem árt a babának és teljesen fájdalommentes. Csupán annyi kellemetlenséget tudnék említeni, hogy a gél, amelyet használunk, hidegnek tűnhet az első pillanatokban, valamint néhány baba a rögzített testhelyzetet is nehezen tűri - ehhez az édesanya segítségét kérjük -, így némi sírás előfordulhat. A komplex szűrésbe a koponya, a has és a csípő vizsgálata tartozik, amely során kiderülhetnek a tüneteket nem okozó fejlődési variációk, esetleges, sajnálatosan kisded korban is előforduló betegségek. Leggyakrabban a húgyúti rendszer különböző eltéréseivel szembesülünk, amelyek általában kinőhetőek – fogalmazott a doktornő.

Az újbudai intézményben, bejelentkezés után, azonnal elvégzik a vizsgálatot, így a kisgyermekes szülők végérvényesen megnyugodhatnak babájuk egészsége miatt.

További információk:
www.emineo.hu

Forrás, fotó:
emineo

 

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.