Menü

A fiatal pilóta súlyos agykárosodása

A legfrissebb hírek szerint súlyos agykárosodása van Jules Bianchi autóversenyzőnek, aki a Forma 1-es gyorsasági világbajnokság legutóbbi futamán szenvedett váratlan és szerencsétlen balesetet.

Még a rutinos Forma 1-es szurkolók sem emlékezhetnek olyan szituációra, amely a Japán Nagydíjon esett meg a Marussi francia pilótájával. Jules Bianchi autójával kisodródva egy a bukótér szélén dolgozó munkagépnek csapódott, olyan szerencsétlenül, hogy a versenyző súlyos fejsérülést szenvedett. A munkagép éppen egy néhány perccel korábban kisodródó autót szállított el a helyszínről.

A baleset olyan gyorsan és váratlanul történt, hogy a legtöbb néző azt hitte, hogy a korábban kisodródó autó pilótájával, a német Sutillal van gond. Pedig nem. Az esős futamot le is intették, sokaknak ezt követően esett le, hogy Bianchit próbálják ellátni az orvosok. Szerencsétlenség a szerencsétlenségben, hogy a rossz idő miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni, így végül mentőautó szállította kórházba a súlyosan sérült pilótát.

Bianchit megoperálták, de sokáig semmit sem lehetett tudni az állapotáról. Bár abban mindenki biztos volt, hogy nagy a baj. A dobogósok nem is ünnepeltek az eredményhirdetésen, mindenkit megbénított az eset.

Sajnos nem véletlenül, hiszen Bianchi súlyosan, nagyon úgy tűnik, hogy maradandóan megsérült. A hét elején kiadott hivatalos közlemény szerint a fiatal pilóta úgynevezett diffúz axonális károsodást (DAI) szenvedett, ami extrém erejű ütéstől szokott kialakulni az agyban. A francia a lehető legjobb ellátást kapta, ezt a család is megerősítette, de állapota továbbra is kritikus.

A balesetet követően természetesen újra felerősödtek a Forma-1 biztonságát kritizáló hangok. Mások azt hangsúlyozzák, hogy a sorozat mindig is veszélyes volt, és ezt a folyamatos technikai fejlődés sem redukálta nullára, hiába áltattatják sokan ebbe magukat. Mindenesetre a baleset körülményeit alaposan felülvizsgálják.

Fotó:
wikipédia

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.