Menü

Óvodás járvány: terjed a kéz-, láb- és száj-szindróma

Néhány évente felbukkan és olyankor egy-két hét alatt szinte minden kisgyerek átesik a száj-, kéz- és láb víruson. Most újra tombol ez a betegség, sok-sok kisgyereknek okozva ezzel kellemetlen napokat.

A kéz-, láb-, és száj-szindróma lázzal kezdődő betegség, ami hirtelenül jelentkezik, majd torok- és fejfájást, izomfájdalmat, levertséget okoz. A lappangási idő négy-hat nap, majd az első két nap után kiütések jelentkeznek a tenyéren, az ujjacskák között, a kéz- és lábfejen, a popsi környékén, de a legkellemetlenebb, hogy a száj környékén és a száj nyálkahártyáján is. A fehéres, folyadékkal telt hólyagok négy-öt napig jelentkeznek, utána pedig heg nélkül leszáradnak.

A legrosszabb, hogy a szájban kialakult kiütések, a nyelven, a belső pofazacskón, a fogínyen, a szájpadláson is jelentkeznek és fájdalmat okoznak a csemetéknek nyeléskor, rágáskor, vagy beszédkor. Emiatt aztán étvágytalanná válnak, de emiatt nem is érdemes aggódni. Inkább arra figyeljünk, hogy sok folyadékot fogyasszon a gyermek, ugyanis súlyos esetben kiszáradás is előfordulhat.

A háziorvosok gyógyszerrel nem tudják kezelni a Coxsackie vírusok által okozott nyavalyát, így inkább csak a tünetek enyhítésével kell foglalkozni. A kicsiknek adjunk gyulladás- és fájdalomcsillapító szirupot, hogy megkönnyítsük nekik ezeket a napokat. Használhatunk langyos kamillateát, vagy sheavajat, natúr kókuszvajat a hólyagok kezelésére. A szájban kialakult kiütéseket pedig szájöblögetővel, esetleg sprayvel kezelhetjük.

A kéz-, láb- és száj-szindróma főleg öt éven aluli gyerekeket támad meg, de egyes típusai az idősebb csemetéket is leveszik a lábukról, nagyjából 10 éves korig veszélyeztetettek. Cseppfertőzéssel terjed a vírus, ezért gyakori kézmosás ajánlott és a kilincsek, csapok, kéztörlők, törölközők fertőtlenítése is fontos lenne.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.