Menü

Ételallergia: rosszabb, mint az érzékenység

  • Dátum: 2014.12.15., 15:35

Pontosan nem tudjuk az okát, de az biztos, hogy a táplálék allergiások száma folyamatosan nő. Az allergia nem egyenlő az ételérzékenységgel, általában sokkal súlyosabb annál. Illik odafigyelni rá.

Nagyon úgy tűnik, hogy az allergiások számának növekedése a modern élet, és modern táplálkozás hozadéka. A gyerekek nagyobb arányban allergiások, de ezt a legtöbb esetben idővel, az immunrendszer és az emésztőrendszer fejlődésével kinövik.

A dolog nem túl kellemes és elég veszélyes is lehet, mégis a fókusz elsősorban az ételérzékenységen van.

Az érzékenység (például a laktózérzékenység) is kellemetlen, életet nehezítő probléma, de messze nem annyira súlyos, mint az allergia. Az allergia egy heves immunválasz, amelyet egy minimális mennyiség is kiválthat az adott táplálékból. A szervezet úgy érzi, idegen, veszélyes anyaggal találkozik, és a rosszullét viszonylag hamar, maximum egy-két órán belül jelentkezik.

Aki arra gyanakszik, hogy ilyen problémája van, érdemes haladéktalanul felkeresnie az orvosát.

A felnőttkori allergia sajnos elég tartós, nagyon ritka az, hogy elmúlik. Persze odafigyeléssel és megfelelő diétával jól kordában lehet tartani. A legtöbbször a mogyoró, a dió, a tej, a tojás és a szója okozza, de lehet a kagyló is a ludas. A felsoroltakon kívül természetesen bármely más étel is okozhat allergiát.

Az allergiásoknak érdemes tisztában lenniük betegségük részleteivel, illetve azzal, hogyan tudják kezelni az esetleges rosszullétet, sokkot. A tudás és a felkészültség akár életet is menthet.

Fotó:
Pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.