Menü

Ételallergia: rosszabb, mint az érzékenység

  • Dátum: 2014.12.15., 15:35

Pontosan nem tudjuk az okát, de az biztos, hogy a táplálék allergiások száma folyamatosan nő. Az allergia nem egyenlő az ételérzékenységgel, általában sokkal súlyosabb annál. Illik odafigyelni rá.

Nagyon úgy tűnik, hogy az allergiások számának növekedése a modern élet, és modern táplálkozás hozadéka. A gyerekek nagyobb arányban allergiások, de ezt a legtöbb esetben idővel, az immunrendszer és az emésztőrendszer fejlődésével kinövik.

A dolog nem túl kellemes és elég veszélyes is lehet, mégis a fókusz elsősorban az ételérzékenységen van.

Az érzékenység (például a laktózérzékenység) is kellemetlen, életet nehezítő probléma, de messze nem annyira súlyos, mint az allergia. Az allergia egy heves immunválasz, amelyet egy minimális mennyiség is kiválthat az adott táplálékból. A szervezet úgy érzi, idegen, veszélyes anyaggal találkozik, és a rosszullét viszonylag hamar, maximum egy-két órán belül jelentkezik.

Aki arra gyanakszik, hogy ilyen problémája van, érdemes haladéktalanul felkeresnie az orvosát.

A felnőttkori allergia sajnos elég tartós, nagyon ritka az, hogy elmúlik. Persze odafigyeléssel és megfelelő diétával jól kordában lehet tartani. A legtöbbször a mogyoró, a dió, a tej, a tojás és a szója okozza, de lehet a kagyló is a ludas. A felsoroltakon kívül természetesen bármely más étel is okozhat allergiát.

Az allergiásoknak érdemes tisztában lenniük betegségük részleteivel, illetve azzal, hogyan tudják kezelni az esetleges rosszullétet, sokkot. A tudás és a felkészültség akár életet is menthet.

Fotó:
Pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!