Menü

Portalanítás hatékonyan

Apró pici részecskék, melyek nagyon gyorsan felhalmozódnak lakásunkban, lerakódnak mindenféle felületen a szobákban, az elektronikus eszközök pedig mágnesként vonzzák magukhoz őket. Nem nehéz kitalálni miről van szó, minden háziasszony állandó küzdelemben áll ellene. De hogyan keletkezik, honnan származik a por és mit tehetünk ellene?

A háztartási por eredete sokféle lehet, származhat geológiai, ipari porkeltésből, javarészt pedig humán eredetű. Lakásunkban felgyülemlett por többsége egyébként kintről, a talajból, levegőből származik. Porkeltéssel jár az energiatermelés, de az emberi környezet apró szemcsés részecskéi is a háztartási por részét képezik, mint például a haj, elhalt hámsejtek, szőr. De a por tartalmazhat olyan, kintről származó ártalmas anyagokat is, mint az arzén, ezért a portalanítás korántsem csak esztétikai szempont.

A hatékony portalanítás alapja a „felülről lefelé haladva” elv, hiszen például ha először porszívózunk, és csak utána portalanítjuk a csillárt, akkor a por visszaszáll a padlóra. A száraz portalanítás sem túl hatékony, mivel ilyenkor csak felkeverjük a port, mely a levegőből idővel újból visszatelepszik a bútorokra, illetve a padlóra.

A szőnyeg portalanításának hatékony módja lehet, ha először kirázzuk, kiszellőztetjük, majd ezt követően kefés porszívófejjel alaposan kiporszívózzuk. Érdemes egyébként a könyveket és a növényeket is portalanítani, valamint az elektronikus eszközöket is, melyek csak úgy vonzzák magukhoz a port. A porszívózás után ajánlatos fel is mosni a padlót, így hatékonyabban tisztíthatjuk meg otthonunkat a szennyeződésektől.

És mivel a háztartási por nagy része lakáson kívülről származik, javarészt cipőnkön hordjuk be, érdemes azonnal papucsba bújnunk, mikor hazaérkezünk.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Tippek stresszevés ellen

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.