Menü

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng (idegen nyelven Panax ginseng) több ezer éve az ázsiai gyógyászat egyik legfontosabb növénye, amelyet a vitalitás fokozására, a szellemi teljesítmény javítására és az általános egészség támogatására alkalmaznak. Nevében a „Panax” a „mindenre jó” jelentést hordozza, ami jól tükrözi sokoldalúságát.

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert.Évezredek óta tudjuk, hogy bizonyos növények hatással vannak a szervezetünkben zajló folyamatokra, képesek helyreállítani azt, ami nem működik jól, illetve csökkenthetik a panaszokat.

A modern gyógyszerek is nagy számban tartalmazzák a gyógynövények kivonatait.

Ami a gyógynövény alapú, természetes készítmények mellett szól a gyógyszerekkel szemben, az elsősorban az, hogy sokkal kevésbé terhelik a szervezetet.
Az egyik legismertebb és hasznos növény a panax ginseng, ami rendkívül sokoldalú, a legkülönbözőbb problémák esetén nyújthat segítséget.
Mit tud ez az energianövényke?

Energizáló és stresszcsökkentő hatása az egyik legismertebb tulajdonsága.
A ginzeng legismertebb tulajdonsága, hogy segít növelni a szervezet energiaszintjét és csökkenti a fáradtságot. Adaptogénként támogatja a testet a stresszhez való alkalmazkodásban, kiegyensúlyozva a hormonháztartást és a kortizolszintet.

Fokozza a szellemi teljesítményt!

Számos kutatás igazolja, hogy a ginzeng javíthatja a koncentrációt, a memóriát és a reakcióidőt. Rendszeres fogyasztása különösen előnyös lehet vizsgaidőszakban, vagy fokozott szellemi terhelés esetén.
Immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A ginzeng hatóanyagai, a ginsenozidok, hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, valamint a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez. Ezen felül antioxidánsként is működnek, védve a sejteket az oxidatív stressztől.

Anyagcsere és vércukorszint szabályozásra képes.

A kutatások szerint a ginzeng segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában, így támogathatja a cukorbetegek kezelését és a testsúly optimalizálását is.

Fontos megjegyezni, hogy a ginzeng nem csodaszer, és fogyasztását érdemes kúraszerűen, orvosi konzultáció mellett végezni, különösen gyógyszerszedés vagy krónikus betegség esetén.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.