Zsírosak és egészségesek
- Dátum: 2015.03.04., 13:55
Az év ezen időszakában nem könnyű választékot találni az egészséges és tápláló élelmiszerekből, nyersanyagokból. Az olajos magvakra azonban mindig számíthatunk.
Tény, nem olcsóak az olajos magvak, ám biztosan nem csapnak be. A mogyoró, pisztácia, mandula, kesudió, dió, földimogyoró, napraforgó és más társaik mind-mind egészséges tápanyagforrások, hiszen tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.
Az olajos magvaknak emellett magas a zsír és fehérjetartalmuk is, azaz túlzásba nem szabad vinni fogyasztásukat semmiképpen sem (ahogyan egyébként semmi másét sem). Ami a zsírt illeti, jelentős részt telítetlen zsírsavról van szó, amelynek hatása köztudottan pozitív.

Az olajos magvak jelentős része bárhol könnyedén beszerezhető, mint említettük, nem olcsó, de így is jobban megéri, mint a chips és társai. Nassoljunk belőlük bátran, persze csak módjával!
A felsorolt magvak közül a legtöbbet elemeztük már oldalunkon külön-külön részletesen, kiemelve előnyeit, jótékony hatását, felsorolva tartalmát, összetételét. Most csak egy kis áttekintés ezekkel kapcsolatban!
Az olajos magvak összességében és elsősorban B, E és K-vitaminokban gazdagok, ezek mellett kiemelkedő az ásványi anyag tartalmuk. Nem mellesleg, finomak és különlegesek. A csipegetés mellett könnyen alapanyaggá is válhatnak a konyhában.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.