Zsírosak és egészségesek
- Dátum: 2015.03.04., 13:55
Az év ezen időszakában nem könnyű választékot találni az egészséges és tápláló élelmiszerekből, nyersanyagokból. Az olajos magvakra azonban mindig számíthatunk.
Tény, nem olcsóak az olajos magvak, ám biztosan nem csapnak be. A mogyoró, pisztácia, mandula, kesudió, dió, földimogyoró, napraforgó és más társaik mind-mind egészséges tápanyagforrások, hiszen tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.
Az olajos magvaknak emellett magas a zsír és fehérjetartalmuk is, azaz túlzásba nem szabad vinni fogyasztásukat semmiképpen sem (ahogyan egyébként semmi másét sem). Ami a zsírt illeti, jelentős részt telítetlen zsírsavról van szó, amelynek hatása köztudottan pozitív.
Az olajos magvak jelentős része bárhol könnyedén beszerezhető, mint említettük, nem olcsó, de így is jobban megéri, mint a chips és társai. Nassoljunk belőlük bátran, persze csak módjával!
A felsorolt magvak közül a legtöbbet elemeztük már oldalunkon külön-külön részletesen, kiemelve előnyeit, jótékony hatását, felsorolva tartalmát, összetételét. Most csak egy kis áttekintés ezekkel kapcsolatban!
Az olajos magvak összességében és elsősorban B, E és K-vitaminokban gazdagok, ezek mellett kiemelkedő az ásványi anyag tartalmuk. Nem mellesleg, finomak és különlegesek. A csipegetés mellett könnyen alapanyaggá is válhatnak a konyhában.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.