Menü

Csak óvatosan az édesítőkkel!

  • Dátum: 2015.03.06., 11:44

A cukor pótlása, helyettesítése követendő példa, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mivel tesszük. Mert könnyen elképzelhető, hogy többet ártunk, mint használunk.

A cukrot, mint az elhízásban és több betegségben egyaránt ludas dolgot, ma már sokan próbálják csökkenteni, visszafogni táplálkozási szokásaikban. Nyugodtan kijelenthetjük, van miből leadni, hiszen az emberek jelentős része a nyugati világban az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztja el nap, mint nap. Erről persze nem csak mi tehetünk, az átlagélelmiszerek tele vannak cukorral, sokszor azok is, amelyekről ezt nem gondolnánk egyáltalán.

A pótlás már abból a szempontból is kérdéses hatékonyságú dolog, hogy a bevitt cukor csak viszonylag kis részét tudjuk vele befolyásolni. És akkor még itt van az a nem elhanyagolható kérdéskör, hogy pontosan mivel is tesszük ezt. Persze több jó alternatíva is létezik, de az elmúlt időszakban sok cukorpótlóról derült ki, hogy különösebben nem ér semmit, s van olyan is, amely kifejezetten káros lehet.

A divatos barnacukor (legalábbis az átlagos, üzletben kapható fajta) és a szintén népszerű nádcukor igazából nem tud többet, mint a hagyományos cukor. A hozzáadott gyümölcscukor szintén nem váltja ki a cukor negatív éllattani hatásait (a hizlalást, a vér inzulinszintjének emelését, a vese karosítását).

A mesterséges édesítőket általában dicsérik, bár az ízük és apró, ám kellemetlen mellékhatásaik (például a puffadás) sokakat tartanak távol tőlük. Ezeket a termékeket rákkeltő vádak is érték az utóbbi időben, bár ezt tudományosan még senki sem bizonyította.

Fotó:
pixabay.com

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.