Télen is jó a rost
- Dátum: 2015.03.06., 11:17
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rostban gazdag ételek fogyasztásának fontosságát. De mit együnk ilyenkor a tél vége felé?
A rostban gazdag ételek fogyasztása egész évben fontos, hiszen ez számos előnnyel jár. A bélfunkciók javítása mellett az élelmi (oldható) rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, segíthetnek a diétában, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A különböző előnyök fokozása érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy váltogassuk a különféle rostforrásokat. Abból a célból, hogy a rostok „velejárói”, a különböző zöldségek, gyümölcsök és gabonák egyéb hasznos összetevői is dolgozhassanak szervezetünkben.
A téli időszakban mindez fokozatosan fontos, mivel szervezetünk ebben az időszakban nagyobb igénybevételnek van kitéve, ráadásul az emberek jelentős része ilyenkor már hónapok óta „vitamindiétán” van.

Ilyenkor tél végén-tavasz elején fogyaszthatunk káposztát, savanyú káposztát, vagy retket, céklát, hagymást, a gyümölcsök közül pedig mondjuk almát.
A héjában főtt, vagy sült burgonya mellett a különböző nyers saláták is remek köretet, kiegészítőt alkothatnak táplálkozásunkban.
Nem szabad megfeledkezni a teljes kiőrlésű gabonákról sem, ezek szintén remek szolgálatot tehetnek az egészséges étrend kialakításában.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.