Télen is jó a rost
- Dátum: 2015.03.06., 11:17
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rostban gazdag ételek fogyasztásának fontosságát. De mit együnk ilyenkor a tél vége felé?
A rostban gazdag ételek fogyasztása egész évben fontos, hiszen ez számos előnnyel jár. A bélfunkciók javítása mellett az élelmi (oldható) rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, segíthetnek a diétában, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A különböző előnyök fokozása érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy váltogassuk a különféle rostforrásokat. Abból a célból, hogy a rostok „velejárói”, a különböző zöldségek, gyümölcsök és gabonák egyéb hasznos összetevői is dolgozhassanak szervezetünkben.
A téli időszakban mindez fokozatosan fontos, mivel szervezetünk ebben az időszakban nagyobb igénybevételnek van kitéve, ráadásul az emberek jelentős része ilyenkor már hónapok óta „vitamindiétán” van.
Ilyenkor tél végén-tavasz elején fogyaszthatunk káposztát, savanyú káposztát, vagy retket, céklát, hagymást, a gyümölcsök közül pedig mondjuk almát.
A héjában főtt, vagy sült burgonya mellett a különböző nyers saláták is remek köretet, kiegészítőt alkothatnak táplálkozásunkban.
Nem szabad megfeledkezni a teljes kiőrlésű gabonákról sem, ezek szintén remek szolgálatot tehetnek az egészséges étrend kialakításában.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.