Menü

„Tökjó”

  • Dátum: 2015.03.25., 15:16

Bár szezonja lassan lejár, mégis érdemes kiemelni, milyen jótékonyhatással lehet szervezetünkre a sütőtök.

Nem véletlen, hogy a babák hozzátáplálásánál, főleg ha az őszi illetve téli időszakra esik, már a kezdetektől ajánlják a sütőtök fogyasztását. És korántsem pusztán azért, mert egy finom tökféléről van szó, melyet többféleképpen is elkészíthetünk.

Csak kevesen tudják, hogy a sütőtök alkalmas lehet különböző megfázásos illetve meghűléses betegségek kezelésére, de akár még tüdőgyulladás esetén is segítségünkre lehet a gyógyulásban. A sütőtök enyhíti a köhögést, a tüsszögést és csillapítja az asztmás rohamokat.

Ezenkívül hozzájárulhat bőrünk egészségének és szépségének megőrzéséhez, de a népi gyógyászatban még emésztési problémák kezelésére is hasznosítják.

És akkor lássuk, milyen hatóanyagokat is tartalmaz ez az egyébként ízletes, de alacsony kalória tartalmú zöldség! A sütőtök tartalmaz többek között cinket, vasat, kalciumot, foszfort, karotint, valamint értékes B-vitaminokat és C-vitamint is.

Nemcsak sütve, hanem főzve is elkészíthetjük, például készíthetünk belőle krémlevest, desszertként is fogyaszthatjuk, vagy körteként is tálalhatjuk. A lényeg, hogy nem érdemes kihagyni étrendünkből, lemondva ezzel számos pozitív élettani hatásáról.

Fotó:
Pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.