Menü

Juthat-e elegendő fehérjéhez a vegetáriánus?

Hús, vagy sem? – ez itt a kérdés. A vegetáriánusok határozottan állítják, hogy az étkezésük egészséges, a húsmentes táplálkozást nem pártolók viszont meg vannak róla győződve, hogy nem lehet elegendő fehérjét bevinni a vega táplálkozás során.

Tény és való, hogy a fő fehérjeforrásunkat a húsételek jelentik. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy a legegyszerűbben hozzáférhető, és a leghétköznapibb fehérjeforrást… Viszont kis odafigyeléssel nagyon sok más ételből is értékes fehérjékhez juthatunk. Arról nem is beszélve, hogy a vegetáriánus táplálkozásnak sokféle irányzata van, és ez kardinális kérdés a fehérjék szempontjából.

A szemivegetáriánus fogyaszt halat, sőt alkalmanként baromfihúst is; a lakto-ovo vegetáriánus a tejtermékeket és a tojást is beengedi az étrendjébe (van, aki csak az egyiket, vagy a másikat, eszerint lehet csak lakto és csak ovo vegetáriánus), a vegánok kizárólag növényi eredetű ételeket esznek, továbbá van, aki csak nyersételeket fogyaszt.

Nyilvánvalóan aki csak növényi eredetű ételt eszik (azaz vegán), annak nehezebb megoldania a megfelelő fehérjebevitelt. De természetesen semmi sem lehetetlen: megfelelő odafigyeléssel, és az étrend szakszerű összeállításával minden megoldható!

A vegetáriánusok legfontosabb fehérjeforrásai a bab, a lencse, a borsó, a különböző magvak, a szejtán (azaz a búzahús), a zab és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezen túl még megoldás lehet a különböző fehérjeporok fogyasztása azoknak, akik nem zárkóznak el tőle. Ettől nem kell megijedni: sokan az edzéshez használt „koksszal” azonosítják, pedig erről szó sincs. Vannak speciális fehérjeporok vegetáriánusok részére, amik nem tejből készülnek.

A megfelelő fehérjebevitelt ellenőrizhetjük a már sokat emlegetett Kalóriabázis elnevezésű weboldal segítségével. Nem csak azoknak válik a hasznára, akik fogyókúrázni szeretnének, itt ugyanis figyelhetjük az étkezésünk fehérje, zsír- és szénhidrát arányának megfelelőségét.

A vegetáriánus táplálkozásról szóló cikksorozatunk következő részében arról lesz szó, hogy ajánlott-e, vagy sem a gyerekeknek a vega étkezés. 

Fotó:
Pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.